Back to top

Els afectats per la talidomida reclamen que se'ls consideri víctimes

ELIZABETH LÓPEZ

Els espanyols són les úniques víctimes que encara no han estat indemnitzades per la farmacèutica alemanya. Les víctimes envelleixen demanant justícia.

Una dotzena de persones a la demarcació de Tarragona es veuen afectades per la talidomida. D’aquests, 4 són de Reus i Justo Calero n’és un d’ells. La talidomida és un fàrmac alemany que es prescrivia a les embarassades que tenien vòmits entre finals dels anys 50 i principis dels 60 i que va provocar malformacions a les extremitats dels fetus. A la mare del Justo li van receptar el medicament cap al final de l’embaràs i per això ell va néixer sense mans ni peus. Mai li van donar cap explicació al respecte.

El Justo també pateix insuficiència renal i tot apunta que és una altra conseqüència d’aquest medicament. Malgrat les seves limitacions sempre ha fet tot el que ha volgut. Es va treure el carnet amb 18 anys i condueix sense cap adaptació al cotxe. Tampoc en té cap a la seva vida diària. El seu cas, però, és excepcional. Les víctimes de la Talidomida no han rebut cap indemnització de la farmacèutica Grünenthal, que va comercialitzar el fàrmac, a diferència dels afectats d’Alemanya.

El Rafa Sánchez és un dels representants de l’associació d’afectats Avite a Tarragona des d’on continuen reclamant justícia. Les víctimes espanyoles no van rebre un reconeixement oficial de les seves lesions fins al 2010, quan van portar el cas als jutjats. Reclamen 204 milions d’euros per les malformacions causades però el Tribunal Suprem ha resolt aquest setembre que els danys han prescrit i que els afectats no seran indemnitzats. Ells però no es donen per vençuts.

Els ajuntaments del territori, entre ells el de Reus, també s’han posicionat a favor de les víctimes de la Talidomida en aquests darrers mesos, però el Rafa creu que no és suficient. Insisteix que el més important és aconseguir que se’ls reconegui com a víctimes de la talidomida encara que dubten que això arribi a curt termini.