Back to top

Els afectats de l'Aleixar reclamen 1,2 milions a la Generalitat

La Plataforma d'Afectats per la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aleixar demana una indemnització d'1,2 milions d'euros. Asseguren que no es va fer el seguiment pertinent de la gestió de la secció de crèdit després que el 2011 es detectessin irregularitats greus en el seu funcionament.
Cooperativa Aleixar

La Plataforma d'Afectats per la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de l'Aleixar consideren que la Generalitat no va fer els deures quan es van descubrir irregularitats greus en el seu funcionament. Segons un escrit que han presentat a la Direcció General de Política Financera, depenent del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda del Govern català, els afectats alerten que en una inspecció del 2011 van sortir a la llum pressumptes irregularitats, però que fins el 2018 no es va fer una segona inspecció que va fer aflorar un forat d'1,4 milions d'euros. 

Per tot plegat, la plataforma, que aglutina 250 persones, aproximadament un 90% del total dels damnificats, reclamen a la Generalitat 1,2 milions d'euros per responsabilitat patrimonial. Segons la plataforma, la Generalitat tenia l'obligació de fiscalitzar els comptes. Diuen a l'escrit que la jurisprudència del Tribunal Suprem els dona la raó. Sentències com la de l'estafa del Fòrum Filatel·lic acorden que "només es pot retreure als poders públics no haver intervingut si, donades les circumstàncies del cas concret estava obligada a fer-ho". Aplicada la jurisprudència a sensu contrario, la Generalitat sí que tenia la obligació d'exercir el control sobre la cooperativa, més tenint en comptes les alarmes aixecades el 2011. Per tot plegat, han presentat la reclamació que si en sis mesos no té resposta es podria començar a tramitar per la via judicial.

Causa complexa

De fet, és el que esperen els afectats, que la Generalitat mantingui el silenci administratiu i que el cas acabi als jutjats. En paral·lel els afectats també demanen que la causa sigui considerada complexa, el que permetria allargar el temps d'instrucció. Tot plegat després que s'aixequés el secret de sumari, que es permetés a les parts accedir a les 2.000 pàgines del redactat i que aquestes hagin anunciat que es demanaran més proves.

En el cas de la Cooperativa de l'Aleixar continua investigada Maria Àngels Salvat, l'ex directora econòmica de l'entitat, per un delicte d'estafa. Es troba en llibertat provisional després de ser detinguda pels Mossos d'Esquadra la tardor del 2018.

 

Notícies relacionades