Back to top

Els Balls de Diables Tradicionals estrenaran trobada a Reus

Reus serà escenari de la primera trobada de la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals. El 3 de juny es podrà veure quines característiques comunes tenen els 11 balls que formen la coordinadora i quins són els trets que les diferencien entre elles. Es tracta del primer acte d'aquesta coordinadora, que neix amb voluntat de difondre la tradició dels Balls de Diables arreu de Catalunya.
El Ball de Diables de Reus en una imatge d'arxiu

Fa gairebé un mes es va presentar la Coordinadora de Balls de Diables Tradicionals. Les 11 entitats que la formen volen preservar i divulgar el model tradicional de Ball de Diables que té una característica principal: escenificar la lluita entre el bé i el mal.

Algunes colles l'escenifiquen a través dels parlaments, i d'altres, com la de Reus, a través, per exemple, de la Baixada a Misericòrdia. Dins d'aquest grup tradicional, però, hi ha, alhora, dos model diferents tal com explica Roger de la Cruz, Cap de Colla del Ball de Diables de Reus. 'En el model Baix Camp [Baix Camp, Priorat i Tarragonès], els vestits dels Diables són particulars i tots són diferents, el Diable porta i s'encén la seva pròpia pirotècnia; en el model penedesenc [Anoia, Alt i Baix Penedès, Garraf, Baix Gaià i Tarragonès] és una estructura militaritzada, no deixa de ser un exèrcit, podrem veure molts Balls de Diables que tenen galons, perquè no deixa de ser un exèrcit del mal, liderat per Llucifer i la Diablessa'.

L'objectiu de la trobada que acollirà Reus el 3 de juny és, precisament, evidenciar i fer accessible al públic les diferències entre cadascun d'aquests balls. Per fer-ho, s'ha optat pel concepte de cercavila amb fos. No es tracta ni d'un correfoc ni d'una cercavila de foc, sinó que s'acosta més a una exhibició dels grups participants. L'ordre en què sortiran s'ha pensat de més allunyat geogràficament a més proper a la ciutat amfitriona i, per tant, quedarà de la següent manera: Ball de Sant Miquel i els Diables d'Igualada, Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona, Ball de Diables de Sitges Colla Vella, Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, Ball de Diables de Vilafranca, Ball de Diables de l'Arboç, Ball de Diables del Vendrell, Ball de Diables de Torredembarra, Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera de Gaià, Ball de Diables de Tarragona i Ball de Diables de Reus.

'Volem que la gent s'hi fixi, que vegi els vestits, els detalls dels vestits, el salt diferenciat, els tocs de tabals...' explica de la Cruz. La cercavila permetrà veure aquests trets distintius des de la plaça de Catalunya fins al Mercadal passant per la raval de Santa Anna i el carrer del Vidre. L'acte neix amb voluntat de permanència, no tant a Reus, sinó a les ciutats que acullin, en el futur, la Capital de la Cultura Catalana.

La trobada comptarà amb la representació dels balls parlats del Ball de Sant Miquel i Diables d'Igualada, el del Ball de Diables de Sant Quintí de Mediona i el del Ball de Diables de l'Arboç. Després dels balls parlats es donarà pas a la cercavila amb foc que, alhora, acabarà amb l'encesa final al Mercadal. El pressupost total de la trobada són 8.500 euros aportats entre la Capital de la Cultura Catalana i la pirotècnia Igual, que hi aportarà bona part del material.

Paraules clau: