Back to top

Els castells arriben a la biblioteca de Cambrils

L'auge dels castells arriba a la Biblioteca Municipal de Cambrils. Aprofitant la iniciativa del bibliotecari Alfons Morillas, Cambrils exporta el taller 'La Colla Castellera de la Canalla lectora' i el fa seu.
Folletons i llibres sobre castells exposats a la Biblioteca Municipal de Cambrils

Amb l'objectiu de difondre el fet casteller a través de la literatura infantil, el taller 'La Colla Castellera de la Canalla lectora' arriba a la Biblioteca Municipal de Cambrils. Una desena de nens i nenes d'entre 4 i 10 anys han pogut endinsar-se en el món casteller a través de la lectura del llibre 'El viatge de la Shalaka'. Es tracta d'una història adaptada per a infants que explica la història d'una noia de Moontbay que decideix viatjar a Catalunya per veure com es construeixen els castells. A través del personatge de la Shalaka, els més petits descobreixen la història i la cultura que s'amaga rere la tradició dels castells.

Després d'una primera lectura col·lectiva, la monitora realitza una bateria de preguntes que els nens van contestant. Les respostes serveixen per anar construint un petit castell de figures i per conèixer cadascuna de les parts d'aquest. L'objectiu del taller és potenciar el món casteller entre les bases i aprofitar per impulsar la lectura entre els més petits. "La idea és aquesta, fomentar la lectura des d'una activitat tradicional i que, a més, té l'avantatge que vincula la gent de la colla castellera dels Xiquets de Cambrils", explica la bibliotecària Rosana Andreu.

Els Xiquets de Cambrils s'han cordat la camisa per fer aquest taller en un espai que no és el seu habitual, entre llibres. Es tracta d'una activitat que, a la vegada, els serveix per captar nous membres, aspecte molt important segons el casteller Javier Pallarès: "És important perquè a part de donar a conèixer la cultura castellera a la gent del poble, també els fas interactuar amb nosaltres.A més, els fas vindre ganes de fer castells i de provar-ho. Captar gent sempre és important, sobretot per una colla castellera com nosaltres, que està en creixement".

L'interessant del projecte, que ja fa més d'un any que ronda per les biblioteques catalanes, és implicar econòmicament a entitats col·laboradores com Repsol, la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Biblioteques de la Generalitat. Això permet que el cost de l'activitat sigui zero per a infants i institucions.
 

Paraules clau: