Back to top

Els darrers vestigis del franquisme a Reus

ADRIÀ MORTE

Avui fa 40 anys que Franco va morir al llit. Aquesta etapa fosca va deixar una sèrie de petjades que afecten sobretot a la simbologia. Des de llavors s’han fet esforços per retirar-los, cosa que ha fet que a hores d’ara la simbologia sigui pràcticament inexistent. El que és més evident són les plaques que hi ha a les portes d’alguns habitatges i el monolit que fins fa unes dècades presidia la plaça de la Llibertat. Però Canal Reus TV ha pogut accedir en exclusiva al bust que va ocupar el ple de l’Ajuntament durant el franquisme

Ara està al magatzem del Museu de Reus però aquest bust de bronze de Franco va presidir el Saló de Plens de l’Ajuntament fins l’any 1975. El va esculpir el reusenc Modest Gené l’any 1942. L’obra va ser creada per la fira de mostres i posteriorment es va col·locar a la sala del plenari municipal. Un dels elements més recordats per la ciutadania és l’obelisc que presidia l’anomenada Plaza de los Mártires, ara Plaça de la Llibertat. El monument recordava a “Los Caídos por Dios y Por España”.

La primera pedra es va col·locar el 15 de gener de 1940, posteriorment al franquisme es va retirar la simbologia del monument i finalment al juny del 98 va ser traslladat al cementiri de Reus. L’any 2004 es va procedir a col·locar-hi una placa a la base del monument en record de totes les persones que van morir i lluitar en la guerra del 1936 al 1939. A hores d’ara, encara queden alguns vestigis d’aquesta època històrica als carrers de Reus. La ciutadania relativitza la força d’aquesta simbologia.

Aquest mitjà de comunicació ha passejat per carrers com l’Avinguda 11 de setembre i pels voltants de la plaça de la Ferradura trobant ràpidament plaques de carrers que mantenen la simbologia franquista. Els darrers vestigis d’una època històrica que va acabar fa tot just 40 anys.