Back to top

Els Diables sortiran per Sant Pere

JORDI OLÀRIA GRAS - ANNA SÁNCHEZ

El Ball de Diables de Reus sortirà per Sant Pere. La lectura exhaustiva de la Llei del Foc ha permès que Ajuntament i entitat trobessin la solució a l'entrebanc que posava en perill la presència dels menors de 8 anys en els actes amb pirotècnia. La decisió s'ha conegut avui, dia en què també s'ha presentat el cartell de la Festa Major de Sant Pere 2016, que representa l'esclat de la Tronada.

Després de setmanes d'incertesa, el Ball de Diables de Reus participarà als actes de la Festa Major de Sant Pere. La polèmica Directiva Europea del Foc feia perillar la presència dels membres de la colla menors de 8 anys. Segons confirmen des de la colla mateix, la llei permet trobar la solució al problema. A grans trets, els més petits de la colla utilitzaran, com ja feien fins ara, pirotècnia permesa per la seva edat, de manera que la Festa Major mantindrà la presència d'aquest element de foc.

La regidora de Cultura, Montserrat Caelles, explica que 'la Festa Major se celebrarà amb total normalitat'. Això implica, també, ajustant-se a la legalitat vigent, 'dins de la legalitat vol dir que sortiran tots els nens que, seguin totes les normatives vigents, compleixin els requisits que aquestes marquen'. En aquest sentit, el Ball de Diables explica que tots els seus membres, independentment de l'edat, compten amb el títol de Consumidor Reconegut com Expert (CRE), necessari per a l'ús de la pirotècnia.

La decisió s'ha conegut el dia que s'ha presentat el programa i el cartell de Sant Pere 2016.

Obra de Josep Besora, representa l'esclat de la Tronada sobre el mateix nom del patró de la ciutat.

'Per mi, quan penso en Sant Pere penso en la tronada', explica Josep Basora, autor del cartell, 'no sóc gaire de fer artificis gràficament, i simplement vaig escriure Sant Pere i que aquest Sant Pere es trenqués de com de fort peta la Tronada'.

De cara a les festes de Misericòrdia d'enguany, l'elecció del cartell es durà a terme a través d'un concurs públic. Pel que fa a Sant Pere, hi destaca la presentació de l'Àliga petita, amb motiu dels 20 anys d'un dels elements més emblemàtics del Seguici Festiu. Es mantenen els actes tradicionals com les cercaviles i processons, així com els festius i d'oci. Després de la seva estrena l'any passat, la Nit de Fer l'Índiu tornarà a convidar un element del Seguici, en aquest cas, el Ball de Cercolets, el dia 26 de juny a la nit. Es repeteix, també, el Tomet de Sant Ganxet l'endemà mateix, 27 de juny, i culminen la part d'oci les revetlles de Festa Major. El ventall es mou entre l'Orquestra Saturn i la primera edició de la revetlla Open Air, una trobada de discjòqueis al Passeig Mata. El programa també compta amb la revetlla de Perejil's  a la plaça de l'Univers, la 25a Nit de Marxa a la Palma i la revetlla jove amb La Cosa Nostra io Cat Rock a la plaça Anton Borrell. Pel que fa a la botiga de la festa, enguany es trasllada dels jardins de la Casa Rull al Castell del Cambrer. La Festa Major donarà el seu tret de sortida el dia 24 de juny amb el pregó a càrrec de l'escriptora local Marta Magrinyà.

 

Barraques es manté sobre la taula

Després de resoldre la situació del Ball de Diables queda, hores d'ara, un altre front obert a la Festa Major de Sant Pere. Es tracta de Barraques, que segueix amb negociacions sobre la taula. (IMATGES) Les activitats organitzades per la Coordinadora els han permès comptar amb uns ingressos de més, però consideren que, per mantenir un nivell adequat, els cal més pressupost. En aquest sentit, afirmen que mantenen reunions amb l'Ajuntament per resoldre de quina manera s'hi pot seguir implicant el consistori.