Back to top

Els elements del seguici se sumen a les innocentades

El Bou i el Ball de Diables de Reus han omplert aquest dissabte els carrers d'un seguici 'innocent'. Ha començat la Reina Moixona, acompanyada del Bou de Reus i tot seguit ho ha fet el coet Speteck, que un any més no s'ha enlairat ni un pam de terra.
Reina Moixona llegint el pregó

No ha estat el Rei Moixó. Aquest any la visita ha estat per part de la fèmina, la Reina Moixona, que ha sortit a ballar pels carrers de Reus acompanyada del Bou de la ciutat i a ritme dels seus tabalers.

Aquesta tradició recuperada el 2017, explica que des del segle XV i fins al XIX, sa majestat havia estat el reis dels innocents i dels joves amb ganes de gresca. El personatge s'ha passejat pels carrers del centre, fent diverses parades als establiments de la ciutat, i ha anat llegint en diferents escenaris el seu particular pregó, amb tocs d'humor però també de crítica social i política.

Tot i el bon ambient, el poble de Reus ha rebutjat la Reina Moixona, que no tronarà a la capital del Baix Camp fins a l'any vinent. Amb aquesta activitat, el Bou de Reus tanca la seva activitat cultural d'enguany. 

L'Speteck tampoc s'enlaira enguany

Dues hores més tard ha estat el torn de l'Speteck, que ha omplert la plaça del Mercadal de persones expectants del seu enlairament fallit. El coet del Ball de Diables de Reus amb la seva tripulació volia transportar , tal com ha explicat la comitiva d'autoritats de l'espectacle, la "gran democràcia consolidada i efectiva d'aquest país i seguir expandint la marca i l'imperi espanyol arreu de la Galàxia". Finalment, però, el coet ha fracassat un any més, i l'estructura ha cremat íntegrament.

Coet Speteck cremat

L'entitat aposta des del 2008 per la recuperació d'aquesta tradició del dia dels Sants Innocents. Té el seu origen a mitjans del segle XX, quan un grup de reusencs van nodrir-se de la ironia dels innocents per competir amb Rússia i Estats Units en la cursa espacial del moment.

L'acte en clau d'humor i de sàtira política ha comptat també amb l'actuació del cantautor reusenc Ariel Santamaria, i tot plegat, ha deixat una tarda d'humor, cultura i afluència de persones pels carrers del centre de Reus.

canalreus a telegram

Notícies relacionades