Back to top

Els galeristes de Reus, satisfets amb la rebaixa de l'IVA de l'art del 21% al 10%

Recolzar als galeristes, pintors, col•leccionistes o marxants. Amb aquest objectiu el Govern ha decidit rebaixar l’IVA de l’art un 11 per cent. Una mesura que esperança als galeristes de la ciutat perquè fins ara havien d’aplicar un 21, fet que els ha fet perdre fins al 40% dels ingressos. No obstant, també cal estar atents a la lletra petita de la reforma perquè en cap cas la reducció serà generalitzada a totes les transaccions.

Els galeristes de Reus acullen amb alleugeriment la rebaixa del 21% al 10 en les transaccions artístiques aprovada pel Govern. Es tracta d’una mesura dirigida a pintors, escultors, galeristes, col•leccionistes, en definitiva al món de les arts plàstiques. La pujada de l’IVA que va entrar en vigor fa 1 any i mig ha provocat una forta caiguda de les vendes en aquest sector. Segons els galeristes la rebaixa del 10% permetrà equiparà l’impost que s’aplica a les obres d’art a d’altres països europeus amb un tipus molt més reduïts.

Malgrat el bon acolliment de la reducció de l’IVA, aquesta mesura genera dubtes. I es que segons el text del BOE, aparentment l’IVA reduït només s’aplicaria en la primera venda, de manera que els galeristes podrien tributar el 10% si actuen com a intermediaris. En canvi, si compren obra a l’artista per després revendre-la, el tipus es mantindria al 21%.