Back to top

Els llibres més afortunats

Amb caràcter de diversitat quant al gènere i una visió global arrelada en l'entorn local, neix l'editorial Lakibuks. El projecte, que comparteix seu social entre Cambrils i Lleida, ha publicat tres títols des de principis d'estiu. Pel que fa al debat entre paper i digital, la iniciativa aposta per una combinació entre els dos models.
Un dels tres llibres de Lakibuks, a l'aparador d'una llibreria de Cambrils

Lakibuks. Una fórmula que respon a l'anglès "lucky", fortuna o sort, i "books", llibres. Es tracta d'un projecte editorial nascut aquest estiu, entre Cambrils i Lleida, com a conseqüència d'aquelles reflexions i iniciatives que apareixen només en converses de bar entre amics, segons diuen els seus creadors.

Literatura perquè agrada, sense importar les dificultats del present context cultural. Una proposta, la de Lakibuks, que, deixant de banda el discurs dramàtic i derrotista, publica aquelles històries que només ella pot publicar, tal com explica un dels editors.

"El món de l'escriptor i l'escriptora no està d'esquenes al paper sinó que s'hi recolza"

Una editorial que neix amb les idees clares pel que fa a la necessitat de desenvolupar el suport digital però que no tira la tovallola amb el paper. "Creiem que la cultura del paper, encara que estigui ferida, ha de fer un canvi com ha fet la premsa", manifesta l'editor de Lakibuks, Ramon Pedrós. "El món de l'escriptor i l'escriptora no està d'esquenes al paper sinó que s'hi recolzen", remarca Pedrós.

En menys de mig any de vida, l'editorial ja ha publicat tres títols. La máquina del tiempo, que és un diari autobiogràfic d'una autora asturiana, El camí cap a les 100 maratons, en categoria esportiva, del corredor gironí Xevi Avellana, i la novel·la històrica El corpus de sang. Un relat sobre la Guerra dels segadors que comença a Cambrils. I és que Lakibuks es defineix amb un caràcter global però arrelat a l'òrbita local. "No té cap sentit quedar-te amb la dimensió global si t'oblides del món que t'envolta i de les preocupacions locals que són les que realment importen", defensa Pedrós.

L'editorial pretén ampliar el seu ventall de gèneres durant els pròxims mesos, amb la publicació d'un conte escrit per dues cambrilenques i d'un assaig de caire més reflexiu a càrrec d'un pintor que utilitza tant l'escriptura com el llenç per a expressar-se.

Paraules clau: