Back to top

Els mercats de Reus renoven la col·laboració amb el Voluntariat per la llengua

El Mercat Central i el Mercat del Carrilet acolliran durant el març i l’abril l’exposició “Quan parles fas màgia” per donar a conèixer el programa

Disset parades del Mercat Central i set del Mercat del Carrilet de Reus han renovat la col·laboració amb el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Àrea de Reus Miquel Ventura durant l’últim any per fomentar el català entre els aprenents del Voluntariat per la llengua (VxL) i l’alumnat dels cursos de català.

La xarxa d’establiments del Voluntariat per la llengua permet que els aprenents reforcin l’aprenentatge del català i puguin fer servir la llengua oral en entorns quotidians.

La Covid no permet converses presencials

A causa de les restriccions derivades de la Covid-19, les parelles lingüístiques que forma el programa no es poden trobar presencialment per conversar i des del febrer del 2020 el CNL de Reus no ha pogut organitzar pràctiques lingüístiques en establiments col·laboradors amb l’alumnat dels cursos de català; malgrat això, el fet que hagin renovat l’adhesió demostra que els establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua segueixen estant compromesos amb el programa i que seguiran atenent en català les persones que l'aprenen i que necessitin espais reals per practicar la llengua.

Tots els establiments col·laboradors es poden reconèixer perquè tenen un adhesiu amb el logotip del programa i es poden consultar a www.vxl.cat/establiments.

centre de normalització lingüística

L’exposició “Quan parles fas màgia” es podrà veure als mercats

D’altra banda, durant la segona quinzena de març el Mercat Central acull l’exposició “Quan parles fas màgia”, una mostra que forma part de la nova campanya del Voluntariat per la llengua (VxL) que duu el mateix nom i que a través de la metàfora de la màgia destaca la capacitat del programa per fer créixer el català a través de la conversa i transformar la vida de les persones que hi participen. El 6 d’abril es traslladarà al Mercat del Carrilet i allí es podrà veure fins al dia 17 d’aquell mes.

Organitzada pel Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus i per la Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l’Ajuntament de Reus, l’exposició produïda per la Direcció General de Política Lingüística vol convidar tant voluntaris com aprenents a participar en aquesta experiència màgica i a sumar-se a les més de 150.000 parelles lingüístiques a què va arribar el Voluntariat per la llengua el 2020 malgrat que la pandèmia va limitar les trobades presencials.

Finalment, cal afegir que els Mercats de Reus, al costat de la majoria d’associacions de comerciants de la ciutat, s’han sumat a la campanya “Parla’m en català” i que aquests dies els cartells dels seus protagonistes aniran itinerant per les diverses parades. Aquesta campanya del CNL i la Regidoria de Cultura i Política Lingüística té com a objectius sensibilitzar la població catalanoparlant que no és necessari canviar de llengua quan sadrecin a persones que creuen que no el parlen o que no són d'aquí. També pretén animar els que l'entenen o l'estan aprenent a demanar als catalanoparlants que els parlin en català.

Paraules clau:

Notícies relacionades