Back to top

Els pantans augmenten les reserves d'aigua per primera vegada en 4 anys

Tot i que els pantans estan en una millor situació, són necessàries unes precipitacions abundants de cara a la primavera per no haver de patir per l'aigua de cara a l'estiu.
Els pantans augmenten les reserves d'aigua per primera vegada en 4 anys

Aquest és l'embassament de Riudecanyes ple, gairebé al 90% de la seva capacitat. El de Siurana també gaudeix d'una bona situació, sobrepassant la meitat del seu volum, tenint en compte que el pantà del priorat és més gran que el del municipi del Baix Camp. Són bones xifres si les comparem amb els últim 4 anys, quan els embassaments del territori estaven sota mínims. Tot i les pluges d'aquesta tardor, ara mateix l'entrada d'aigua als pantans està estancada i caldrà veure si les precipitacions de primavera asseguraran un abastament idoni de cara a aquest any.

Joan Coll és climatòleg i de la URV i explica que "en aquesta zona podríem dir que de tranquil·litat no en podem tenir mai perquè sabem que les sequeres són cícliques i que després d'un període plujós pot tornar un altre cicle de sequera. Les reserves són òptimes però necessitaríem que la primavera fos generosa".

Els mitjans per tenir una previsió de pluges a llarg termini són orientatius però els experts en climatologia creuen que de cara a finals de febrer i l'inici de la primavera podrien haver-hi més pluges abundants. Per altra banda, una font de conflicte entre els diferents agents implicats en el repartiment de l'aigua dels pantans del Camp de Tarragona, ha estat els transvasaments. El traspàs de l'aigua de l'embassament de Siurana al de Riudecanyes és una opció que segueix estant sobre la taula tot i la seva capacitat actual.

Andreu Escolà, president de GEPEC afegeix que "hem de veure com evoluciona la climatologia sobretot aquesta primavera sino, ha patir altra vegada".

Per altra banda aquest dimecres s'ha celebrat la segona reunió de la Taula Estratègica de l'Aigua. L'organisme té per objectiu solucionar la gestió de l'aigua del Siurana i plantejar solucions al repartiment d'aquesta entre tots els actors implicats.

Paraules clau:

Notícies relacionades