Back to top

Els pantans de Riudecanyes i de Siurana, els més buits de Catalunya

El nivell dels pantans de Riudecanyes i del de Siurana continua sota mínims. Són els més buits de Catalunya. Actualment, l'embassament de Riudecanyes compta amb gairebé el 30% de la seva capacitat, mentre que el de Siurana no arriba al 23%. Tot i les pluges dels darrers mesos, aquest nivell hídric tan baix preocupa als experts, quan queden pocs mesos per l'estiu. Tot plegat es veu agreujat per l'elevat consum d'aigua al territori. El Baix Camp se situa entre les regions que més consumeixen.
Els pantans de Riudecanyes i de Siurana, els més buits de Catalunya.

El nivell del pantà de Siurana dels primers quatre mesos de l'any és el més baix del darrer lustre. Una situació que es repeteix al pantà de Riudecanyes. Des de la Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes afirmen que el nivell dels pantans està un 60% per sota de la mitjana històrica. Cal recordar que la preocupació pel baix nivell hídric dels embassaments s'ha disparat en el darrer any, davant de la situació de sequera. Un fenomen típic del clima mediterrani. Tot i això, la situació s'ha capgirat lleugerament ja que els mesos de gener a abril han estat els més plujosos dels darrers 5 anys al Priorat, i s'ha aconseguit acumular fins a 281 litres per metre quadrat. Els experts valoren positivament aquestes pluges, però asseguren que, no són suficients per revertir la situació del darrer any. El geògraf i climatòleg de la URV, Joan Ramon Coll, detalla que 'ha de ploure molt més per tal que els envasaments que estaven al 15% o 20% augmentin, encara falta molt per tenir unes condicions hídriques òptimes'. 

En comparació amb la resta de Catalunya, els pantans de Siurana i Riudecanyes, són de lluny els que estan més buits. Situació que es veu agreujada pel consum d'aigua del territori. Mentre el Priorat és la segona comarca de Catalunya amb menys consum d'aigua, el Baix Camp és de les regions que més en consumeix. 'S'espera que a meitats o finals del segle XXI és que les precipitacions a les regions de clima mediterrani puguin disminuir fins a un 10% i les tendències futures es decanten per un augment progressiu de la temperatura', ha afegit Coll. 

Per a la societat tot plegat planteja un gran repte, ja que segons augura Joan Ramon Coll 'com menys aigua hi ha, també més augmenta la toxicitat d'aquesta'. En no rebre aigua dels Pirineus, la conca del Siurana només s'abasteix de les pluges. Fet pel qual es necessitaria que els mesos de maig i juny plogués en abundància per tenir reserves de cara a l'estiu.

Paraules clau: