Back to top

Els pins de plaça Catalunya es retiraran 'per seguretat'

Un informe municipal detalla que les arrels són massa superficials com per garantir-ne la solidesa durant les obres. Alguns veïns volen que es mantinguin i acusen les obres actuals de malmetre les arrels.
Plaça Catalunya, aixecada per les obres

La segona fase de les obres de plaça Catalunya ha topat amb els dos pins que hi ha a dia d'avui. Des del govern municipal s'optarà per treure'ls per motius de seguretat, malgrat alguns veïns i entitats com GEPEC reclamaven que es mantinguessin. Des del consistori s'explica que quan s'ha aixecat el paviment per canviar-lo s'ha requerit un informe sobre aquestes arbres. El document conclou que les arrels són massa superficials segons explica el regidor d'Urbanisme, Marc Arza 'de forma inevitable, quan es fes l'obra de plaça Catalunya, quan es remogués el paviment i es tornés a posar paviment nou, aquests arbres, que són arbres alts en un lloc on fa molt de vent, molt probablement perdrien solidesa i se'ns generava una alerta de seguretat'.

Des de la regidoria es parla d'efecte diana per referir-se a la plaça Catlaunya. Mantenen que es tracta d'una plaça molt transitada i, per les seves dimensions, amb els edificis molt propers als arbres. És a dir, que tant si caigués un dels dos pins com si es desprengués una branca, afirmen hi ha altes probabilitats que acabin podent fer mal. Els veïns, per contra, asseguren que una de les màquines que està duent a terme les obres ha estat la responsable de malmetre les arrels dels pins, un argument que, des de la regidoria d'Urbanisme, es nega. Arza ho qualifica com 'absolutament fals i és fàcil de demostrar: el nostre informe es va fer tot just quan s'havia aixecat el paviment i abans de fer qualsevol intervenció posterior, per tant, el problema no ve de com s'han fet les obres, sinó de que quan hem destapat la plaça, ens hem adonat del que passa amb aquests tipus d'arrels'.

Arza ha admès que el projecte inicial preveia conservar els pins, i que ha estat el darrer informe el que ha fet canviar la planificació. Assumeix que s'hauria pogut notificar als veïns, però que canvis d'aquest estil són habituals i massa nombrosos en obres urbanes com per informar-ne de tots. Els pins es canviaran, probablement, per una magnòlia, perquè és de fulla perenne, i per tant no requereix tanta neteja a la tardor, i tampoc fa fruit, que també implicaria una atenció addicional del servei de neteja.