Back to top

Els sindicats dediquen el primer de maig als treballadors essencials

La UGT i CCOO reclamen una renda renda mínima vital per a aquelles persones que s'han quedat sense cap prestació o ingrés per poder subsistir. Denuncien que la pandèmia ha posat de manifest els efectes de les retallades als sectors públics.
treballadors

El primer de maig d'aquest 2020 passarà a la història per ser el primer, en molts anys, en el qual no hi haurà manifestacions al carrer. Ara bé, les reivindicacions sindicalistes no s'aturen, i aquest dimecres s'han posat sobre la taula diverses consideracions que la UGT i CCOO insisteixen que cal tenir en compte per abordar la situació actual i per tenir en compte, també, els efectes que es derivaran socialment i econòmica. 

Els sindicats volen aplaudir la tasca dels professionals essencials que, durant aquestes més de sis setmanes, "s'han jugat la vida per tal que tots nosaltres tinguem el que necessitem a casa i puguem lluitar, amb el confinament, contra el virus", diu Mercè Puig, secretària general de CCOO a Tarragona. El seu homòleg a la UGT, Joan Llort, reitera que "no pot ser que depenguem de tercers països per a tenir mesures de seguretat i EPI's per protegir els nostres treballadors". Els dos sindicats reivindiquen que la salut dels professionals és el més important. 

Alerta social

Ara bé, el primer de maig, a més de servir per aplaudir la tasca del personal essencial, també ha de servir, segons la UGT i CCOO, per reivindicar millores laborals i socials. Alerten que hi ha molta gent que s'ha quedat sense cap mena d'ingrés, i que la demarcació de Tarragona, amb un 12,8%, és el territori català amb la xifra d'aturats més alta de Catalunya. Per això reclamen una "renda mínima vital" per poder subsistir. 

A més, segons els sindicats, cal tenir cura dels autònoms, un dels col·lectius més afectats per la crisi derivada de la pandèmia. Posen èmfasi en el fet que els treballadors per compte propi no poden acollir-se a les ajudes de la Generalitat i l'Estat de forma conjunta, i han de renunciar a alguna de les dues.

Els efectes de les retallades

"Sabíem que el problema de les residències de la gent gran havia de sortir. I a les residències ha passat el que ha passat". Mercè Puig és especialment crítica amb la gestió que s'ha fet en àmbits que consideren essencials i eminentment públics. "La sanitat, o és pública o és privada. La concertació és un negoci amb diners públics", diu Joan Llort. Segons els sindicats, les retallades de la darrera dècada han quedat en evidència ara que s'ha necessitat l'ajuda de l'àmbit sanitari i residencial. 

Un 1r de maig confinat

ugt

Els sindicats faran una manifestació entre les 12 del migdia i la una de la tarda a través de les xarxes socials. En acabat, serà el torn d'un manifest virtual que pronunciaran, precisament, Puig i Llort a través d'internet. A la tarda, a les 18 hi haurà un concert i també s'emplaça a tothom a aplaudir el personal essencial a les 20 del vespre. 

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades