Back to top

Els tot terreny i la muntanya, un binomi basat en el respecte

La muntanya s'ha convertit en els darrers anys en un reclam d'oci per moltes persones i cada vegada són més els aficionats de tot tipus d'esports que busquen en la natura un pla per desconnectar.
4x4

El Club esportiu 4x4 Muntanyes de Prades porta pocs mesos d'activitat, però des del setembre passat, no s'ha aturat. Actualment compten amb una vintena de socis, els quals organitzen trobades per descobrir les diferents pistes forestals del territori. Atenent al boom que està experimentant el turisme natural, des del cos d'Agents Rurals aposten per una regulació entre totes les persones implicades. Així ho especifica Cándido Rincón, cap de l'Àrea Regional del Cos d'Agents Rurals de Tarragona, qui recorda que tothom té cabuda a la muntanya sempre i quan es respectin les normes vigents.

Segons Rincón, existeixen col·lectius que no desperten simpaties a la muntanya, com és el cas dels motoristes. L'enemistat l'han promogut aquelles persones que fan cas omís de les obligacions i deures a la muntanya i que produeixen danys tant a la flora com a la fauna del territori. Per això, insisteix que entre d'altres normes, en aquests espais no està permès superar els límits de velocitats permesos i limitats a 30 km/h, no aglutinar grans grups de vehicles motoritzats (7 motocicletes i 4 tot terrenys com a màxim), no conduir per cultius i camins privats, així com també respectar els parcs naturals. En cas de no respectar la normativa vigent, el Cos d'Agents Rural té competències per obrir expedients administratius contra els infractors, que es pot traduir en una futura multa econòmica. En funció de la infracció, els agents poden fins i tot demanar indemnització als conductors en matèria de danys ocasionats al medi natural. 

Mensualment, el Club Esportiu 4x4 Muntanyes de Prades organitza sortides en grup. Les pistes forestals són el seu objectiu i tenen clar que la seva presència a la muntanya ha ser la menor possible, tal com confirma el secretari del club, Fermí Calavera. Pel que fa als recorreguts, els membres d'aquesta comunitat es reuneixen habitualment per trobar nous camins a la zona del Camp de Tarragona, que després són la base de futures excursions. Paral·lelament, Rincón recorda que en cas de excursions organitzades i no competitives, els participants han d'avisar a les administracions locals de la seva presència. En cas de conduir en més d'un terme municipal, aquests han de notificar-ho a l'ens comarcal o supracomarcal. 

En aquests moments, l'agrupació ha iniciat els primers contactes per tal de crear una pista tancada a Prades. Per ara, es tracta d'un projecte verd, però esperen que properament es posi en marxa. Miren amb esperances el calendari, confiant que les màquines es posin a treballar al terreny just després de l'estiu. Queda pendent saber la seva ubicació exacta, encara que tot apunta que es trobarà dins al terme municipal de Prades, municipi natal de gran part de membres de l'agrupació. En aquest espai, els socis del club tindran accés lliure i s'hi realitzaran cursos de conducció i orientació.

Paraules clau: