Back to top

Entrem a la caixa forta de l'antic Banc d'Espanya a Reus

En aquest capítol dels "Secrets de Reus" descobrim les restes encara visibles de l'antiga seu del Banc d'Espanya a Reus a l'edifici on actualment hi trobem el Museu Arqueològic Salvador Vilaseca

L'any 1904 es va inaugurar la seu del Banc d'Espanya a Reus, un edifici que es va construir sobre el que havia estat el primer museu de Reus (i el segon de Catalunya) i on, actualment s'hi allotja el Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca.

De fet, al visitar el museu encara podem veure alguns trets característics de l'entitat bancària de l'època. Una porta amb la serigrafia de l'escut del banc, les rajoles en forma circular de la porta giratòria així com pilars de ferro, fetes per una empresa de forja reusenca.

Una caixa forta impossible de treure

El que també encara perdura del banc, però no es pot veure en una visita estàndard és la cambra cuirassada i la caixa forta. Estan situades a la planta baixa de l'edifici i la caixa forta es va instal·lar en el moment de posar els fonaments de l'immoble, fet pel ca quedar encaixonada i és impossible de treure de l'actual museu.

Una finestreta pels diners

finestra banc espanya reus

Jaume Massó, arqueòleg, historiador i conservador del museu ens explica que "els moviments de diners es feien des del carrer a través d'una finestreta que donava a la planta baixa", on estava situada la cambra cuirassada. D'aquesta manera s'evitava introduir els diners per la porta principal, destinada als clients.

A finals dels anys setanta, el Banc d'Espanya va començar a retirar sucursals de l'entitat i Reus en va ser una d'elles. No va ser fins al 1984 que es va obrir com a Museu d'Arqueologia de Reus sota el nom Salvador Vilaseca, en honor a l'arqueòleg i a la seva col·lecció.

Descobreix tots els Secrets de Reus

Caixa Forta Museu de Reus

Paraules clau:

Notícies relacionades