Back to top

Un estiu massificat en zones de muntanya

Municipis com Cornudella de Montsant o La Febró han vist com creixia l'afluència de visitants durant aquest estiu, sobretot en zones de bany natural. Un fet que s'ha traduït en un augment dels rescats de Muntanya i de les actituds inciviques.

Els Gorgs de la Febró, el Pantà i tolls de Siurana o les zones d'aigua o les Muntanyes de Prades i Montsant són alguns exemples dels indrets on que aquest estiu ha vist créixer el nombre de visitants. Amb l'augment del turisme de proximitat, s'han massificat alguns d'aquests indrets de bany natural i les queixes per incivisme també ha crescut.

A Cornudella de Montsant per exemple, s'ha notat un augment de les deixalles al voltant del pantà de Siurana amb una aglomeració de cotxes i gent "mai vista". Segons l'alcalde del municipi, Salvador Salvadó, "ha estat incontrolable" i afegeix que "la gent té dret a poder anar al pantà, a banyar-se o anar als tolls però respectant la natura i el medi ambient"

restes de cigarretes al parquing del pantà de Siurana
Imatge de restes de cigarreta al pantà de Siurana

Per altra banda, des de La Febró també critiquen que aquest augment de banyistes, en aquest cas als gorgs, també és difícil de gestionar. La tinent d'alcalde del poble, Lourdes Martorell explica que "hi havia dies que s'havien arribat a comptar 130 cotxes només a la part superior de la carretera" i afegeix que "és massa gent pel que aquest espai pot assumir". També destaca que els visitants sovint anaven al poble a preguntar i que en molts casos, aquestes persones "no portaven mascareta".
També han augmentat els rescats de muntanya.

Augment també dels rescats de munanya

Aquesta massificació també s'ha vist traduïda en xifres de rescats a la muntanya. Segons dades del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, només al Camp de Tarragona, des de gener d'enguany fins al 15 d'agost s'han efectuat un total de 63 intervencions comptant els rescats i la cerca de persones perdudes mentre que en el mateix període de temps de l'any passat se'n van realitzar 51. També s'ha de tenir en compte que la majoria d'aquestes actuacions s'han dut a terme a partir del mes de juny, ja que durant el confinament, l'activitat era pràcticament nul·la.

Els Gorgs de La Febró

En aquest sentit, l'alcalde de La Febró explica que "els Bombers ha hagut de fer una o dues actuacions setmanals com a mínim sigui perquè s'han perdut o algú que s'ha fet mal i que per aquests camins no han pogut sortir tan fàcilment" i afegeix que "si s'hagués calat foc en aquestes muntanyes, la sortida hauria estat impossible".

El Parc Natural de les Muntanyes de Prades, a la espera de ser una realitat

La manca de conscienciació en entorns naturals i l'incivisme que tot plegat ha generat ha comportat la creació d'una taula de debat per tal d'afrontar aquesta problemàtica. Segons els batlles que hi han participat, és un tema difícil de controlar però convertir les Muntanyes de Prades en Parc Natural podria ser una solució, un projecte que de fet, compleix tots els requisits per ser-ho i que resta a l'espera de ser una realitat.

Paraules clau:

Notícies relacionades