Back to top

"Europa era el garant dels drets humans, però ha resultat ser fals"

Les institucions segueixen esquivant concrecions en matèria de refugi humanitari, tot i la demanda popular expressada en la manifestació de Barcelona. A Tarragona només han arribat trenta persones aproximadament.
Més de 40.000 persones han mort al Mar Mediterrani des del 2000.

El 18 de febrer de 2017 passarà a la història per ser el dia en què s'ha celebrat, fins ara, l'acte de major dimensió en favor de les persones necessitades de refugi a Europa. Un fet que l'organització de l'esdeveniment, Casa nostra, casa vostra, ha valorat com de satisfactori.

En aquest sentit, manifesten que les conseqüències d'aquest clam popular en favor de l'acollida haurien de generar una resposta ràpida per part de les institucions europees, l'actuació de les quals fins ara titllen de fracàs. "És cert que la responsabilitat sobre asil les té el govern central, però les altres administracions que es troben per sota també tenen responsabilitats en salut, en educació, en aixopluc social", defensa Joan Fuster, de Casa nostra,casa vostra al Camp de Tarragona. "Fins ara Europa era el garant dels drets humans pràcticament al planeta, i ha resultat ser fals", considera.

Segons el que estableix el repartiment d'emigrants per quotes que van acceptar els estats membres de la Unió Europea, Espanya hauria d'haver rebut 17.337 persones. Tal com assegura Casa nostra, casa vostra, no n'han arribat ni mil. A Tarragona, només n'hi ha trenta, aproximadament. Una xifra que coincideix amb la informació de la Creu Roja. 

La Generalitat es marca dos mesos per estudiar l'opció de desobeir

La Generalitat ha manifestat que ara no es planteja desobeir l'Estat en aquesta qüestió perquè no té la capacitat d'emetre els documents d'asil. Tot i això, el Govern assegura està preparat per acollir 1.250 persones i es marquen un termini de dos mesos d'espera per veure com reacciona Madrid. "Sempre desobeirem quan sigui una situació personal. Quan és una situació a tercers ens hem de plantejar si desobeir vol dir ajudar-los més o menys", afirma Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat. "Nosaltres, com a Govern, desobeirem quan sigui una reacció nostra i per interès del bé comú. Si d'aquí dos mesos l'Estat no ha fet res ens plantejarem el nostre paper però no estem parlant de nosaltres, sinó que necessitem que surtin de Grècia per vies segures", afegeix.

"Estats Units és un país construït a base de la intel·ligència i l'esforç de persones vingudes de fora i això algí li hauria d'ensenyar a Trump"

L'avenç progressiu de l'extrema dreta a Europa i l'increment de polítiques de bloqueig fronterer, com ara el mur que Donald Trump ha projectat per dividir Mèxic dels Estats Units, no generen cap bon auguri pel que respecta a fluxos migratoris. "Si s'apliquen les polítiques que ara esta promovent Donald Trump no podem esperar res de bo, sobretot per aquella franja de persones refugiades que viuen als Estats Units i que són més vulnerables. Un fet que sorprèn perquè Estats Units és un país construït a base de la intel·ligència i l'esforç de persones vingudes de fora i això algí li hauria d'ensenyar a Trump", reitera Fuster.

En aquest sentit, membres de Casa Nostra, casa vostra insisteixen en la necessitat d'educar la població davant del risc que suposen aquestes ideologies.

Paraules clau: