Back to top

Falset es vesteix de gala per celebrar l'Encamisada i els 3 Tombs

ÈRIC PUJOL

Aquest cap de setmana s'ha celebrat la festivitat dels 3 tombs a molts punts del territori, però la població de Falset situa aquesta tradició a la Guerra del Francès. La capital del Priorat ha gaudit d'un cap de setmana de festa major per homenatjar Sant Antoni. Dissabte al vespre s'ha celebrat la popular 'Encamisada' i ahir els 3 Tombs pels carrers de la vila.

Conta la llegenda que fa molts anys els francesos van voler envair la vila de Falset i els pagesos d’aquesta contrada es van vestir amb camises blanques per passar inadvertits entre la boira. Coincidint amb el dia de Sant Antoni, els falsetans van voler festejar la victòria passejant carros i animals pel poble. I d’aquesta llegenda n’ha quedat una autèntica tradició anomenada l’Encamisada. Aquesta festivitat és una de les més representatives de Falset.

Aquest cap de setmana, tot el poble de Falset s’ha vestit de gala per passejar pels carrers de la vila amb carros i carretons. Els més petits els han esperat amb molta il·lusió.

L’Encamisada va ser declarada Festa Tradicional D’Interès Nacional de Catalunya. L’eufòria de petits i grans per homenatjar Sant Antoni s’ha fet palesa per tots els racons de Falset.

Gairebé una cinquantena de carros han tombat per Falset encapçalats per la Colla Dimonis i la Banda de Música Vila de Falset. Com ja és habitual en la festivitat de Sant Antoni, aquest diumenge s’ha beneit els animals i durant la missa s’ha ballat la jota de Falset, un moment molt especial pels vilatans.