Back to top

Fascinats per la cultura japonesa

El cicle ‘Ressò del japonisme’ s’ha inaugurat aquest divendres al Centre de Lectura. L’exposició inclou gravats de 29 llibres i 140 revistes del principi del segle XX que conformen una de les mostres més preuades d’art japonès a casa nostra. El cicle continuarà fins al mes de maig amb altres activitats relacionades amb la cultura japonesa, com ara un taller d’enquadernació i una sessió de contes.
Fascinats per la cultura japonesa

La importància de la línia, uns colors molt particulars, la perspectiva plana i l’amor per la naturalesa són alguns dels aspectes que van fascinar els pintors europeus de la segona meitat del segle XIX com Marià Fortuny quan va esclatar a el boom de l’art japonès. En el marc del cicle ‘Ressò del japonisme’, inclòs dins els actes de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, el Centre de Lectura ha tret del fons de la seva biblioteca un total de 29 llibres i 140 revistes de principis del segle XX que contenen gravats japonesos a color sobre paper i seda per oferir-los a tot el públic. “Creiem que aquest any era una bona ocasió per recuperar aquestes publicacions que a vegades no estan a l’abast del públic i oferir una mostra d’art japonès, que no havíem tractat mai”, explica Xavier Filella, president del Centre de Lectura. Es tracta d’una mostra artística de primera magnitud i un dels pocs exemples de gravats japonesos de l’Estat espanyol.

Si bé l’aproximació a l’estètica japonesa va començar amb una perspectiva marcadament occidentalista, el cònsol general del Japó a Barcelona, Naohito Watanabe, considera que actualment Europa té una millor comprensió del país nipó i de la cultura oriental. “L’art japonès va suposar per als artistes occidentals una sorpresa i alhora una inspiració. En aquell moment no es comprenia tant, però actualment hi ha molta més informació i molts estudis que permeten investigar i conèixer més a fons l’estètica japonesa”, explica. En aquest sentit, Filella destaca que l’art japonès ha “deixat una petjada visual i poètica” que el situa actualment en la primera línia de la cultura moderna.

D’altra banda, el cònsol general del Japó ha destacat les bones relacions entre Catalunya i el Japó, que s’expliquen sobretot per l’atracció del turisme japonès per la ciutat de Barcelona i per les creixents relacions econòmiques i empresarials entre els dos països. Naohito ha subratllat el cas del Barça, que l’any passat va tancar un acord amb la companyia japonesa Rakuten per patrocinar la samarreta oficial de l’equip i un altre amb Nikken Sekkei per assumir una part de les obres del Camp Nou.

A més de l’exposició, s’ha celebrat una cerimònia del te tradicional japonesa, en què a més del te i els dolços, prima el silenci i l’harmonia dels elements. També s’ha dut a terme un taller d’origami, una de les mostres d’art japonès més quotidianes i que ha volgut ser un record de la història de les mil grulles de Shinigami. Segons aquesta antiga llegenda, aquell que faci mil grulles de paper rebrà un desig per part d’una grulla, com ara una vida llarga o la recuperació d’una malaltia. El cicle ‘Ressò del japonisme’ continuarà fins al divendres 20 de maig amb altres activitats relacionades amb la cultura japonesa, com ara un taller d’enquadernació i una sessió de contes.