Back to top

Fomentar la cultura energètica per estalviar en les factures

L'Ajuntament i Aigües de Reus preparen cada any diversos tallers oberts a la ciutadania per tal de donar consells sobre estalvi energètic. Aquests tallers són una de les mesures que Aigües de Reus realitza per tal de fomentar la cultura energètica entre els ciutadans. Amb aquesta iniciativa també es pretén difondre el programa d'ajuts que el consistori destina a famílies en risc de pobresa energètica.
Fomentar la cultura energètica per estalviar en les factures de l'aigua i la llum

Sabien que una aixeta que degota pot gastar fins a 30 litres d'aigua diaris? O que la utilització de limitadors de cabal a les aixetes redueixen el consum fins a un 50%? Són algunes de les dades que es plantegen als tallers que l'ajuntament i Aigües de Reus posen a disposició de la ciutadania per tal de fomentar el consum responsable en l'àmbit domèstic.

En les xerrades es proposen pautes per reduir la despesa d'aigua i llum, així com s'aprèn com interpretar correctament la factura d'aquests serveis. David García és responsable Atenció al Client Aigües de Reus i imparteix part d'aquests tallers. Comenta que "la xerrada consisteix primer a explicar bé la factura de l'aigua perquè entengui bé cadascun els conceptes i es faci una idea d'on està pel que fa al llindar de consum, perquè sàpiguen si tenen un consum considerat responsable. L'Organització Mundial de la Salut marca aquest consum responsable en 100 litres per persona i dia."

En els tallers també s'informa de programa d'ajuts socials que es destina tant a famílies en risc de pobresa energètica com d'altres col·lectius. Per aquest 2018 hi ha disponibles gairebé 100.000 euros en ajuts solidaris i això implica un estalvi important per més de 3.000 famílies.

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Reus explica que "nosaltres el què fem és que més enllà d'ajudar a les famílies que estan en una situació complicada, el que també fem és un treball conjunt amb Serveis Socials per poder conscienciar a la gent de com hem de fer un consum responsable, no només amb l'aigua sinó també amb la llum i el gas, perquè en definitiva del que es tracta és de reduir consums perquè la factura sigui menor. Per tant l'objectiu d'aquests tallers no només va amb la vessant econòmica, que també, sinó en la de conscienciar a la gent de què tingui un consum responsable."

L'any passat gairebé 700 persones van participar en aquests tallers per fomentar la cultura energètica. Per altra banda, una de les estratègies d'Aigües de Reus és la promoció de la cultura de l'aigua i entre els més joves. És per això que centenars d'alumnes participen cada any en activitats per reflexionar sobre els valors i els usos que fem de l'aigua.

Paraules clau: