Back to top

Fre a la demanda de lloguer d'horts urbans a Reus

LAURA ROIG

La demanda de lloguer d'horts urbans a Reus sembla que ha tocat sostre, i és que d'uns anys cap aquí l'interès per aquesta activitat s'ha estancat o fins i tot s'ha reduït. Aquest fet, juntament amb què s'ha ampliat l'oferta a la ciutat, fa que els propietaris de terrenys que lloguen horts vegin perillar la viabilitat del negoci. Nosaltres hem visitat uns horts de lloguer situats a la partida de les Forques Velles.

Desconnectar de la rutina diària i l'ambient urbà, fer una activitat a l'aire lliure, i saber exactament què és el que mengem quan ens fem una amanida o verdura. Aquestes són les principals motivacions de les persones que decideixen dedicar part del temps lliure a cultivar el seu propi hort.

Aquesta activitat, que a Reus va viure un boom fa 7 o 8 anys, ara s'està estancant o fins i tot reduint, a diferència de l'oferta, que ha crescut molt més ràpid que la demanda. En aquesta finca de les Forques Velles, per exemple, l'ocupació de parcel•les ha caigut en els darrers tres anys entorn el 40%, i ens asseguren que no és un cas aïllat. L'atur i la crisi econòmica també han incidit directament en la demanda dels horts a lloguer. Actualment a Reus hi ha mitja dotzena de finques privades que ofereixen aquest servei, i trenta parcel•les de gestió municipal.