Back to top

El futur govern català agafarà el càrrec amb deures sobre la taula

Hi ha projectes que depenen de la Generalitat que estan aturats. El Baixador de Bellissens i la residència d'Horts de Miró en són dos exemples. El TramCamp i les eleccions a la Cambra de Comerç també depenen de Barcelona.
El Parlament de Catalunya durant la sessió d'ahir

El Parlament de Catalunya encara no ha celebrat el ple d'investidura, però els partits independentistes negocien un acord per nomenar un president. El següent pas és la formació de govern amb la incògnita de quins consellers s'encarregaran de cada àrea. Siguin quins siguin els responsables de cada cartera, entraran al despatx amb feina pendent sobre la taula. Al Camp de Tarragona hi ha projectes d'infraestructures que depenen del govern català.

Recentment ha recuperat protagonisme el TramCamp, el projecte per unir mitjançant un tren-tramvia alguns municipis del Camp de Tarragona, des de Reus, aeroport inclòs, fins a Salou, Vila-seca o Cambrils, arribant, també, a Port Aventura i Tarragona.

Per fer-lo realitat caldria que la Generalitat demanés al Ministeri de Foment que no desmantelli la línia ferroviària de la costa, una línia que, Madrid, preveu desmuntar una vegada s'inauguri el Corredor del Mediterrani. Carlos Montejano, de la Plataforma en Defensa del Ferrocarril, explica el perill que comporta desmantellar la línia.

'Les estacions de l'Hospitalet i Cambrils aniran cap endins, Salou es quedarà amb la de Port Aventura, que és un cul de sac, i creiem que és necessari donar servei de mobilitat als ciutadans i als visitants'.

Encara en matèria d'infraestructures, la Generalitat també va anunciar que es faria càrrec del Baixador de Bellissens.

Imatge de la zona on s'ha de construir el Baixador de Bellissens

Es tracta del projecte de construcció d'una petita estació a tocar de la Biblioteca Pere Anguera per assumir la demanda de passatgers de la zona sud de Reus. Malgrat estar previst que ho costegés el Ministeri, el govern català va assumir el compromís d'encarregar-se'n ara fa uns mesos per boca del secretari de Territori i Mobilitat, Ricard Font. 'Aquesta infraestructura la construirà la Generalitat de Catalunya', sentenciava.

'La idea és que tinguem tancat l'estudi informatiu a principis de l'any 2018 amb l'objectiu de redactar el projecte constructiu durant el 2018 i el 2019 poder licitar aquesta obra'.

Després de més de 5 anys inaugurada però mai posada en funcionament, segueix esperant notícies la residència d'Horts de Miró.

La residència d'Horts de Miró resta inaugurada i tancada des de 2012

Des del govern de Reus s'explica que tot estava a punt, a falta només de la signatura de la consellera Dolors Bassa, quan va entrar en marxa l'article 155 i la persecució del govern català per part de l'Estat. Quan hi hagi un nou govern català s'espera que l'obertura d'aquest equipament sigui qüestió de setmanes, i que no s'allargui més en el temps la posada en marxa d'una instal·lació que es va inaugurar el 2012.

La Cambra de Comerç de Reus

Sense implicar cap obra, però sí la signatura del decret, la Generalitat ha de convocar les eleccions a la Cambra de Comerç, unes eleccions que compten, a dia d'avui, amb dos candidats, i sobre les quals l'actual president, Isaac Sanromà, no es posiciona.

'Queden molts mesos encara per decidir què faré, el que sí que puc dir és que ja he pres una decisió, però crec que no és moment, encara, d'oficialitzar-la'.

Amb tot plegat sense calendari ni responsables, és d'esperar que el territori mantingui la pressió sobre el govern català per a què culminin tots els projectes.