Back to top

El GEPEC apunta a la Generalitat com a responsable de l'accident d'IQOXE

El GEPEC denuncia que IQOXE es va saltar els protocols de seguretat que estableix la normativa. D'aquí en deriven una responsabilitat directe de la Generalitat, administració que ha de vetllar perquè es compleixin els requisits.
iqoxe

El GEPEC portarà l'explosió d'IQOXE a la fiscalia tan bon punt acabi de recollir la informació que des de fa dues setmanes està treballant.

Asseguren que l'empresa va duplicar la producció en els darrers anys a través de petites modificacions de les autoritzacions administratives però que mai se'ls va reclamar que fessin una revisió exhaustiva dels plans de seguretat. Per tot plegat, els ecologistes apunten a la deixadesa de la Generalitat com a causant de l'explosió. 

Albert Calduch, advocat del GEPEC, assegura que l'actuació de la Generalitat ha estat "nefasta" i que de la mateixa manera que "quan ens saltem els límits de seguretat ens posen una multa, caldria que si una empresa química se salta la normativa també se sancioni. Més tenint en compte el risc potencial de la indústria". Demana dimissions i que s'adequin els plans d'emergència a la normativa europea redactada després dels accidents de Tolouse i Seveso. 

'El risc autèntic'

iqoxe

Calduch també apunta a que cal valorar la seguretat de les empreses químiques en el seu conjunt. "S'aborda la seguretat a nivell particular però cal tenir en compte que parlem d'empreses interrelacionades", diu l'advocat del GEPEC. De fet, una de les qüestions que s'haurien pogut derivar de l'accident és una explosió en cadena: "Les empreses del voltant d'IQOXE tenen també productes inflamables que, de forma combinada, podrien haver provocat una desgràcia", alerten des del GEPEC. 

Ramon Mendo, tècnic dels ecologistes, apunta que IQOXE té "sis tancs d'òxid d'etilè" amb una capacitat total de més de 1.400 tones. "El reactor que va explotar tenia 4 tones d'aquest producte", pel que consideren que "si una de les peces de la metralla hagués impactat contra algun d'aquests tancs s'hauria pogut provocar una explosió molt més devastadora, 300 vegades més de la que es va produir". 

Mendo diu que l'òxid d'etilè és un producte perillós i assegura que s'utilitza, als exèrcits americà i rus, per a la confecció de bombes

GEPEC

Paraules clau:

Notícies relacionades