Back to top

Gimbernat per als més petits i a peu de carrer

Un itinerari mostra la història de l'il•lustre cirurgià cambrilenc, Antoni de Gimbernat, als nens i nenes del cicle superior de Primària i el primer cicle d'ESO. La ruta, de dues hores de durada, enllaça la biografia del metge amb els espais més simbòlics de Cambrils relacionats amb Gimbernat, com ara la casa pairal o el monument a l'avinguda Vidal i Barraquer
Els primers alumnes en realitzar l'itinerari, al costat del monument a Gimbernat.

La flama de vidre que corona el monument a Antoni de Gimbernat de l'avinguda Vidal i Barraquer és el principi de tot. A nivell metafòric, simbolitza la intel·ligència que va portar el metge a ser un dels noms més destacats de la cirurgia moderna a Europa. I a nivell físic, és el punt de partida de l'itinerari educatiu sobre la història del metge que s'ha posat en marxa per a escolars de cicle superior de Primària i primer cicle d'ESO.

Una activitat que pretén fer perdurar el caràcter de l'Any Gimbernat, finalitzat al 2016, però enfocant-ho en el públic juvenil i, pot ser, el més desconeixedor en la matèria. "Ells són el futur, per tant, aquesta mesura farà que la memòria de Gimbernat perduri molt més que tot el que hem fet fins ara amb adults", assegura el president del comitè organitzador de l'Any Gimbernat, Pere Mestres.

L'objectiu de l'activitat és crear un vincle entre la biografia del metge relacionant-ho amb els espais més significatius de la seva figura que queden a Cambrils, i explicar-ho als nens i nenes.

Temes com la comparació de la medicina del segle XVIII respecte l'actual, el cèlebre descobriment de Gimbernat sobre les hèrnies crurals i ubicacions com ara la casa pairal formen part d'aquest itinerari històric i patrimonial. "Aquest és una activitat molt potent i ara incloem una figura il·lustra i potent, com és l'Antoni de Gimbernat i la seva aportació a la ciència", explica el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils, Lluís Abella.

La iniciativa s'ha posat en marxa com a prova enguany de la mà de l'empresa educativa Cel Rogent i l'Ajuntament de Cambrils. El pròxim curs la competència passarà al Museu d'Història de Cambrils, que es la institució responsable del programa Descobreix Cambrils, on s'inclourà l'itinerari.

Paraules clau:

Notícies relacionades