Back to top

Graset recupera el monòleg de Txékhov

El periodista i actor Xavier Graset, recupera el monòleg de Txékhov "Sobre els danys del tabac... i les ostres", i ho fa pujant a l'escenari de la sala Santa Llúcia de Reus. Un muntatge trepidant i enèrgic dirigit pel dramaturg reusenc Francesc Cerro.
santa llúcia

La representació parteix de la fusió entre dos contes de Txékhov. El fil conductor és el d'un conferenciant que ve a parlar dels danys que provoca el tabac, però en realitat, s'encalla en la conferència, i el text va desgranant escenes de la vida d'Ivan Ivànovitx Niukhin, un personatge histriònic que narra les seves misèries quotidianes, les misèries d'un pobre home. Però segons Xavier Graset, actor de l'obra i periodista, el text va més enllà: "veureu que, en fi, que hi ha molta saviesa acumulada en el text, i molta més filosofia sobre la vida, sobre el riure, sobre l'estimar, sobre el tenir fills, sobre l'escola, sobre la societat en general, que no pas sobre el tabac".

L'espectacle es va representar per primera vegada al teatre Bartrina fa cinc anys, i amb el temps s'ha anat modificant, tal i com ho explica el dramaturg i director de l'obra Francesc Cerro: "en la mesura que ha tingut un contacte amb el públic, i hem vist com el rebia, hem anat modificant petites parts, i hem afegit algun gag que funcionava bé, i hem escurçat segons quines coses que, potser a vegades vèiem que no anava en contra del muntatge, però que el relantia una mica".

Ara, però, s'ha recuperat després d'uns anys d'estar aparcat. "La veritat és que... trobar aquelles sensacions de l'escalf del públic, de moure un text que tens al cervell, un text de Txékhov, un text molt provocatiu en certs aspectes, doncs la veritat és que dóna molta satisfacció poder ser ara a la sala Santa Llúcia, tornant a retrobar-te", afegeix Graset.

El monòleg es tornarà a representar el mes de febrer a Tarragona, i podria escenificar-se a altres poblacions de la demarcació.

Notícies relacionades