Back to top

IQOXE assegura ser víctima d'un "relat orquestrat que res té a veure amb la realitat"

IQOXE, la companyia propietària de la planta que el passat 14 de gener va explotar al polígon químic sud de Tarragona, i que va provocar la mort de tres persones, assegura que són víctimes d'una manipulació volguda dels fets d'aquest fatídic dimarts.

IQOXE passa de la defensa a l'atac. Aquest dimecres han volgut exposar davant la premsa la seva versió dels fets, després que la jutgessa que instrueix la causa per l'explosió del passat 14 de gener aixequés el mes de juliol el secret de sumari. La companyia parla obertament de persones vinculades a l'activitat que, de forma orquestrada i seguint un patró, literalment, han teixit un relat que no té res a veure amb la realitat.

A hores d'ara s'acusa IQOXE de delictes molt greus, com el d'imprudència greu amb resultat de mort, delictes contra els drets dels treballadors i vessaments il·legals. El portaveu de la companyia, Xavier Fontcuberta, assegura que "l'equip de lletrats que assessora IQOXE des de l'accident ha llegit els 3.000 folis del sumari" i afegeixen que "els podem dir que no hi ha cap fet objectiu que permeti concloure que IQOXE es trobava incomplint cap de les normes que li són exigibles". De fet, Fontcuberta assegura que al sumari hi ha "manifestacions de persones més o menys vinculades a l'empresa, orquestrades des de fora, per construir un relat que no es correspon amb la realitat de les coses". Amb tot, asseguren que s'està analitzant la viabilitat de la companyia en un procés de reflexió interna, per bé que estan disposats a continuar operant. 

Inversions en personal i en seguretat

Al sumari també s'acusa l'empresa d'haver incrementat la producció en un escenari de reducció de costos i d'un deficient manteniment de les instal·lacions. L'empresa ho nega rotundament. De fet, assegura que la producció era molt menor que la que permet les llicències corresponents i que fins i tot era menor que la dels anys anteriors. A més, asseguren que s'ha invertit fins a 30 milions d'euros en seguretat i manteniment en els darrers sis anys i que també s'ha incrementat la plantilla de la planta afectada en fins al 22%.

Un reactor clandestí

Pel que fa a la peça separada que instrueix també el jutjat d'instrucció número 1 de Tarragona, i que investiga un ús clandestí del reactor afectat, l'empresa recorda que la Generalitat ha assegurat que el reactor comptava amb les llicències corresponents. Foncuberta diu que "un reactor no és una qüestió banal" i que tothom era conscient que estava en funcionament. 

Paraules clau:

Notícies relacionades