Back to top

Josep Bitria, el primer metge jubilat en oferir-se voluntari davant la crisi de la covid-19

Amb 66 anys, el doctor Josep Bitria s’ha convertit en el primer metge jubilat de la demarcació que ha tornat a cordar-se la bata per posar el seu granet se sorra envers l’emergència sanitària.
bitria

El doctor Josep Bitria té 66 anys i en feia dos que estava jubilat. “Estava gaudint de la jubilació, em trobava en un moment molt plàcid i de molta tranquil·litat, no m’ho pensava pas, que vivissim una situació d’aquest tipus que m’impliqués directament i tornés a treballar”. Ho confessa amb un somriure als llavis.

Tot i la seva convicció, no amaga que un cop van començar a descobrir-se els primers casos de coronavirus a Catalunya, va tenir clar que podia derivar en una pandèmia, tal com ha estat. És per aquest motiu que en el moment en què li van proposar tornar al CAP Llevant de la Xarxa Santa Tecla, no va dubtar en acceptar tornar a cordar-se la bata blanca.

La seva tasca, tot i que no és estar a primera línia, no deixa de ser crucial; de fet, s’encarrega del servei laboral de medicina. En altres paraules, s’encarrega, juntament amb tres companys i companyes, de fer un seguiment mèdic d’aquells professionals sanitaris que presenten algun tipus de simptomatologia que pugui recordar a la covid-19. “En els darrers deu dies hem vist un augment exponencial de feina”, explica. Els contactes per sospita han estat més freqüents, diaris, encara que no tots responen a la pandèmia. 

Voluntaris per posar un granet de sorra

El doctor Bitria no és l’únic metge jubilat que ha tornat a exercir durant aquests dies d’epidèmia. A la demarcació, de la mateixa manera que ja s’han incorporat professionals recent graduats o estudiants d’últims cursos, són diversos els voluntaris que han decidit donar un cop de mà. Precisament, la seva figura permet que el sistema sanitari pugui comptar de reforços, que sense la necessitat de posar-se a primera línia, permeten que hi hagi rotacions entre personal sanitari i evitar més contagis en bloc.

Preguntat per les retallades de les quals diverses veus al món sanitari critiquen, el doctor Bitria apunta que concretament al seu servei no en van resultar especialment malparats, però reconeix que en altres àmbits del sistema sanitari és un handicap amb el qual han de lluitar els companys i companyes de professió.

Amb l’optimisme dibuixat als ulls, Bitria assenyala que un cop s’acabi l’emergència sanitària, la societat en general podria treure’n alguna cosa bona; la principal, ser conscient dels recursos sanitaris que existeixen i no fer ús dels serveis d’urgència si no és per aquest tipus de circumstància. Racionalitzar els recursos i tenir present quins són i en quins moments cal utilitzar-los és una de les bondats que espera que com a col·lectiu, siguem capaços de tenir en compte. 

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades