Back to top

Junts, ERC i ARA: el pacte de Pellicer fet realitat

Aquest dijous a la tarda s'ha oficialitzat el pacte per governar Reus durant els pròxims quatre anys. Després de dues setmanes de negociacions, l'opció de l'alcalde Carles Pellicer ha estat la guanyadora. Junts per Reus sumarà amb ERC i ARA Reus per aconseguir una majoria sòlida de 15 regidors.
pacte Reus

S'ha trigat de forma incomprensible a arribar al punt de partida. Finalment, Carles Pellicer aconsegueix el que va anunciar que volia justament l'endemà de les eleccions, el 27 de maig. Un mes just després es forja el pacte a 15 regidors que l'alcalde sempre ha posat sobre la taula com la seva opció preferida. 

Pel mig, un mes d'incerteses. Primer sobre l'alcaldia, amb Esquerra buscant aliances amb la CUP i el PSC per desbancar Pellicer i obtenir la vara de comanament. Una opció que es va torçar des de Barcelona i que va impedir a Noemí Llauradó ser la primera alcaldessa de la ciutat. S'haurà de conformar, segons va anunciar ella mateixa, amb el càrrec de vicealcaldessa. 

Les carteres

L'alcalde ha anunciat un plenari extraordinari i urgent per aquest divendres a les 10 del matí per aprovar el cartipàs. Segons ha anunciat, Junts per Reus es quedarà amb Serveis Socials, Economia i Coneixement, Projecció de Ciutats, Esports, Hisenda i Desenvolupament Urbà; ERC Cultura, Participació i bon Govern, Salut, Ciutadania i Urbanisme i Empresa i Ocupació; ARA Reus es quedarà amb les carteres de Seguretat i Convivència i Recursos Humans. 

Una porta oberta a la CUP

Amb Pellicer investit alcalde, el 15 de juny, s'obria un període de negociacions per conformar un govern. Junts per Reus sempre va dir que només sumaria en un pacte estable i amb majoria sòlida .Un pacte que, al seu parer, havia de ser amb ERC i ARA. Però els republicans, de nou, agafaven el protagonisme i es negaven a pactar amb el partit municipalista de Dani Rubio. Per contra, proposaven un pacte independentista amb la CUP, per bé que aquests mai han optat per signar amb Pellicer. 

Dues setmanes després, Esquerra torna a acotxar el cap, i això que en les darreres hores havien aconseguit posar sobre la taula un impossible pacte a quatre mans, amb Junts, ells mateixos, la CUP i ARA Reus. Un acord en el qual la CUP hauria de renunciar a tots els seus principis defensats durant els darrers quatre anys per entrar a formar part d'un govern a 18

Aquest dijous l'alcalde ha obert la porta a que la CUP s'integri al govern. Textualment, ha assegurat que estan a l'espera. Aquest dijous al vespre els independentistes tenen previst debatre-ho en assemblea. Però l'acord proposat hores abans els descarta. De fet, mai han sigut necessaris en el marc mental de Pellicer. 

Carles Pellicer, el gran triomfador

Carles Pellicer surt notablement reforçat de tot el sainet polític de les darreres setmanes. Va guanyar les eleccions amb solvència i ha acabat conformant el govern que sempre ha anunciat que era el millor per la ciutat. Ha anul·lat Esquerra com a alternativa, ha desbancat el PSC a l'oposició i té marejada a la CUP.