Back to top

Junts i ERC es repartiran el mandat al Consell Comarcal

Joaquim Calatayud, alcalde de les Borges del Camp, ha estat escollit aquest dilluns president de l'ens supramunicipal. Repeteix al càrrec, però només s'hi estarà dos anys. Els darrers anys del mandat presidirà el Consell Comarcal la també borgenca Rosa Abelló, d'Esquerra Republicana.
Joaquim Calatayud

Aquest dilluns al vespre ha tingut lloc el ple de constitució del Consell Comarcal del Baix Camp. Joaquim Calatayud ha estat escollit president de l'ens per una àmplia majoria. I tot plegat, després del pacte signat entre Junts i Esquerra, que els permetrà governar conjuntament, dos anys i dos anys. I curiosament, els dos presidents seran de les Borges del Camp. Després de Calatayud, alcalde del municipi, prendrà possessió del càrrec Rosa Abelló, regidora republicana de les Borges. 

El plenari ha començat amb la tradicional presa de possessió de tots els consellers. 33 en total, de diversos municipis de la comarca. I tot plegat davant l'atenta mirada de les autoritats, entre les que s'hi podia veure els alcaldes de Reus i Cambrils, així com també la presidenta de la Diputació de Tarragona. 

Impugnació judicial

Com ha passat en diversos plenaris d'Ajuntaments d'arreu del país, els juraments de la Constitució Espanyola han anat precedits o seguits de proclames a favor de la República Catalana per part d'aquells polítics dels partits independentistes. De fet, les dues conselleres de la CUP han accentuat les crítiques a l'Estat i a les polítiques que consideren repressives per part dels estaments judicials. 

I tot plegat ho ha seguit amb deteniment Débora Garcia, regidora de Ciutadans a Reus i des d'aquest dilluns, també, consellera del Baix Camp. Garcia, de la mateixa manera que va fer a Reus, ha alertat de l'incompliment de la llei i ha assegurat que n'informarà als òrgans competents. El secretari del Consell Comarcal, que no s'ha volgut mullar, li ha replicat que mentre es juri la Constitució, ell no té res a dir, i que serà el TSJC o la Junta Electoral la que dirimiran si s'ha incomplert d'alguna manera la llei. 

Àmplia majoria

Després de la presa de possessió de tots els consellers, ha estat el torn de la votació del president. Abans, però, s'ha votat el sistema de votació (valgui la redundància). S'ha acordat fer-ho a mà alçada, i no amb vot secret, com es feia fins ara. Amb el consens de tots els consellers, excepte Débora Garcia, s'ha acordat fer-ho així. 

S'han postulat quatre presidents: Junts, CUP, PP i Cs. Els tres darrers només s'han votat a si mateixos, mentre que la resta, 27 consellers, han votat a favor de Joaquim Calatayud.