Back to top

Justícia posa en marxa un nou jutjat de família a Reus

Reus estrena l’1 d’octubre un nou jutjat de 1a instància, que serà el primer exclusivament dedicat a l’àmbit de la família del partit judicial. A banda del jutge i del lletrat, el Departament de Justícia ha incorporat nou professionals entre auxilis judicials, tramitadors i gestors processals.
Justícia posa en marxa un nou jutjat de família a Reus

Aquest nou òrgan estarà ubicat a l’avinguda Marià Fortuny, núm. 73, on hi ha la resta de jutjats de la capital del Baix Camp. El Departament ha equipat les dependències del nou jutjat amb ordinadors, mobiliari i punts de xarxa, telefonia, prestatgeries per a l’arxiu de gestió, despatxos per al jutge i lletrat i una sala polivalent.

Els jutjats de família estan especialitzats en separacions, divorcis, matrimonis, filiacions i adopcions, principalment. El Jutjat de 1a Instància núm. 7 de Reus també decidirà sobre capacitacions i internaments, com ara quan un adult no es responsable dels seus actes per motius de salut física o mental. En aquests casos, el jutge pot decidir la seva incapacitat total o parcial i, fins i tot, designar un tutor legal que vetlli pels seus interessos. Si la persona presenta un trastorn greu psíquic, el jutge pot decidir el seu ingrés en un centre psiquiàtric o sanitari. A Reus les incapacitacions i els internaments es continuaran distribuint com abans entre els set jutjats de 1a instància actuals.

Reus acull l’Institut Psiquiàtric Pere Mata, una entitat de serveis de salut mental que atén una àmplia població de la comarca i genera un gran volum de feina als tribunals. La posada en marxa del nou jutjat ajudarà a descongestionar la saturació que pateixen els jutjats de primera instància de la ciutat, especialment pel que fa a internaments i capacitats.

Reus té actualment 14 jutjats (sis de 1a instància –amb el nou jutjat de família ja en seran set-, quatre d’instrucció, dos penals, un social i un de violència domèstica) a més del Jutjat de Guàrdia, el Deganat, el Registre Civil i la Fiscalia. L’edifici judicial té més de 12.700 m2, distribuïts en cinc plantes. En aquestes instal·lacions, hi treballen 169 professionals, entre magistrats, lletrats, forenses, gestors processals, tramitadors processals i auxilis judicials. A més, el Departament de Justícia hi assigna sis professionals; un funcionari del cos de tramitador al Jutjat de 1a instància núm. 6 des de l’1 de febrer de 2018, i també un tècnic arxiver i dos tècnics d’arxius, un tècnic bibliotecari i un tècnic d’efectes judicials (peces de convicció).

Aquest partit judicial dona servei a 28 municipis de les comarques del Baix Camp, amb una població de més de 188.000 habitants.