Back to top

El jutge del cas INNOVA desmunta la peça de l'Hospital i Traiber

Sis anys després de l'obertura de la peça separada número 4, el magistrat que instrueix el cas de presumpta corrupció a Reus assegura que els indicis del procés han perdut força i desimputa 13 persones.

Marc Arza, Teresa Gomis, Enric Agustí, Miquel Àngel Puig, Lluís Nualart, Luís Márquez, Carlos Abelló, Angel Matías, Francisco Javier Gomà, Antonio Foz, Joan Benet i José Augusto García Navarro, a més de l'empresa Activa Mútua. El jutge del cas INNOVA els ha desimputat després de més de sis anys d'investigacions sobre les presumptes irregularitats al voltant de la gestió sanitària a la ciutat de Reus. 

El magistrat és molt contundent: "No té sentit que continuïn tenint la condició d'investigats aquells que ho són a l'espera de resultats incerts i que, a més, amb el transcurs del temps fa que els indicis que hi pogués haver contra ells, hagin perdut solidesa". El jutge admet que després de 25 entrades i registres, les diligències d'instrucció que se'n van derivar i l'enorme quantitat d'informació obtinguda, objecte d'anàlisis per la policia judicial, no n'ha resultat res que permeti mantenir la situació dels processats. 

El primer a reaccionar ha estat Marc Arza a través de les xarxes socials. Criticant que durant sis anys hagi estat assenyalat per "literalment, RES". 

Fonts jurídiques consultades per Canal Reus asseguren que aquest arxivament és provisional i que respon als nous criteris que exigeix la nova regulació de l'article 324 de la LECrim, la llei d'enjudiciament criminal. El jutge podria reobrir la causa sempre que s'aportin noves proves que permetin seguir amb la investigació. 

Imatge: algunes de les persones que han estat desimputades

La peça separada número 4

La peça que ha quedat, pràcticament desmuntada, és una de les més importants i complexes de tot l'entramat del cas INNOVA. Les peces separades tres i quatre van comportar 25 registres i escorcolls i també la detenció, entre altres, de Teresa Gomis, la mà dreta de Carles Pellicer durant el primer mandat com a alcalde de la ciutat. Gomis, presidenta de l'Hospital Sant Joan i màxima responsable del grup SAGESSA, va ser detinguda juntament amb sis alts càrrecs de l'àmbit sanitari reusenc i dos empresaris. Un d'ells, Luís Márquez, investigat per les pròtesis presumptament defectuoses de la seva empresa, Traiber. L'altre, el màxim responsable, aleshores, d'Activa Mútua, Miquel Àngel Puig. 

Els càrrecs pels quals se'ls imputava eren els de frau fiscal, suborn, malversació, blanqueig, prevaricació i falsedat documental. Amb aquests delictes també es va imputar Marc Arza, aleshores regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Reus. Tot plegat per uns correus enviats que el jutge va considerar "pressions" sobre els metges de l'hospital perquè compressin les pròtesis de Traiber, apel·lant al fet que l'empresa era de Reus. 

Les investigacions van destapar la magnitud d'una alerta sanitària sobre els productes de Traiber. Prop de 6.000 persones van haver de sotmetre's a vigilància davant el fet que algunes de les peces no estaven destinades a ser aplicades en persones. Això va derivar en problemes de salut molt greus per alguns dels que havien rebut implants de Traiber. 

Traiber

Els 25 registres de la Guàrdia Civil van ampliar la investigació del cas INNOVA a altres centres gestionats per SAGESSA, com l'hospital d'Amposta i el Pere Mata. 

Paraules clau:

Notícies relacionades