Back to top

Un jutge ordena a l'Ajuntament de Reus retirar la pancarta dels presos polítics

El magistrat del jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona considera que el lema 'Llibertat presos polítics' que llueix al capdamunt del palau municipal no és un element de commemoració o celebració i que recull una inquietud política.

Si fa deu dies el govern municipal va penjar la bandera espanyola a la façana de l'edifici consistorial per ordre d'un jutge, ara és un altre magistrat el que torna a decidir sobre què es pot i què no es pot penjar al palau municipal. Segons el jutge del jutjat contenció número 1 de Tarragona, el govern de Carles Pellicer ha de retirar la pancarta de 'Llibertat presos polítics' que es troba al balcó superior del consistori. 

L'Ajuntament pot presentar recurs

Tot plegat, de la mateixa manera que amb el tema de la bandera espanyola, després que Juan Carlos Sánchez, l'anterior portaveu del grup municipal de Ciutadans a Reus, portés el cas als tribunals el 2017. Després de diversos procediments judicials, ara el magistrat ordena, taxativament, que es retiri la pancarta. L'Ajuntament, per la seva banda, pot presentar un recurs d'apel·lació. 

El magistrat admet els arguments de Ciutadans, que consideren que la pancarta és partidista i que no es pot veure emparada en la llibertat d'expressió. Una tesi que la defensa de l'Ajuntament va contraposar a la funció democràtica del balcó de l'Ajuntament, en el qual sempre s'hi han ubicat lemes i missatges vinculats a reivindicacions i commemoracions socials. 

Ara bé, segons la sentència, la pancarta no s'adscriu a aquests supòsits perquè "comporta una adhesió o suport a una determinada causa que no pot ser tinguda per general, ja que compromet la mateixa neutralitat política de l'Ajuntament". El jutge, de fet, cita l'alcalde de Reus que va assegurar que "si hi ha una pancarta al balcó de l'Ajuntament és perquè la majoria dels representants de la sobirania popular així ho ha decidit", i li recorda que "són els partits polítics els que constitueixen un instrument per a la participació i no els poders públics" els que han d'exercir-lo. També pica el crostó a "l'erràtica conducta procedimental" de la representació de l'Ajuntament. 

Paraules clau:

Notícies relacionades