Back to top

La calor passa factura als conreus d'avellana i ametlla

La vinya no és l'únic conreu afectat per les últimes onades de calor. L'ametlla i l'avellana no queden exemptes de les altes temperatures i el canvi climàtic obliga als pagesos a començar abans la collita. Des dels diferents sindicats del sector apunten que aquesta situació pot provocar pèrdues als productors.
avellana

El juliol no ha estat benèvol amb els pagesos de la fruita seca del territori. El Meteocat ha determinat que s'han registrat fins a dues onades de calor, amb temperatures que al Baix Camp, oscil·laven entre els 24 i els 26 graus. En canvi, de pluges n'hi ha hagut més aviat poques, amb precipitacions entre 5 i 30mm. Malgrat que ha resultat molt plujós al litoral i prelitoral Central, sud de la Costa Brava i a sectors de Ponent, ha estat molt sec a punts de l’Alt Empordà i del delta de l’Ebre.

Tot plegat no ha afavorit als pagesos del territori que es dediquen a la fruita seca. Tant l'avellana com l'ametlla es veuen afectades pel canvi climàtic, fent que variïn els calendaris de treball. Des d'Unió de Pagesos, apunten que les altes temperatures afecten als conreus, especialment aquells que es dediquen a la fruita seca pura i dura. D'altra banda, el sindicat agrícola insisteix en la necessitat que la llotja reflecteixi la realitat en el preu del fruit sec. 

Pel que fa als termes climatològics, els dies més calorosos van ser el 23 i 24 de juliol, un episodi que cal definir com a onada de calor, ja que es van superar els llindars meteorològics de perill durant almenys tres dies seguits a una part del país. De moment, els experts auguren que un cop passada la pertorbació que ens ha afectat aquest diumenge, les temperatures recuperaran els seus valors habituals per l'època.

Notícies relacionades