Back to top

La candidatura del Priorat tindrà una nova oportunitat al setembre

La candidatura del Priorat per ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2019 no va acabar la setmana passada. El Consell de Patrimoni Històric ha demanat a l'associació Prioritat que acabin de concretar un dels punts del projecte i que el tornin a presentar aquest mes de setembre. Serà aleshores quan el govern espanyol decidirà si, a banda del Risco Caído de Gran Canaria, també postulen el Priorat.
Imatge aèria del poble de Siurana

El Priorat s'haurà d'esperar fins al mes de setembre per saber si, finalment, serà escollit per l'estat espanyol com a candidat a Patrimoni de la Humanitat del 2018. Els representants de la candidatura prioratina volen desmarcar-se d'algunes de les afirmacions contraries que s'han fet des de la setmana passada i asseguren estar molt satisfets de la valoració que els va donar el Consell de Patrimoni Històric.

En declaracions al programa Avui per Demà, el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia, ha expressat: "Hem d'estar molt contents, sí que tots érem molt conscients que l'estat espanyol ens acabés presentant el 2018 no era una cosa senzilla". "El fet que al setembre hi haguem de tornar a anar per fer-la més entenedora i aclarir alguns dels aspectes de la nostra candidatura ja estava dins del guió", ha recordat Garcia.

Com que la candidatura del Priorat és complexa perquè no es centra en un sol edifici, monument o element natural, el que els ha demanat el Consell de Patrimoni és que concretin una mica més un dels punts del projecte. "Mirar de fer més entenedor un punt específic que és la comparativa amb altres béns susceptibles de ser patrimoni que puguin associar-se com el teu", ha aclarit la presidenta de l'Associació Prioritat, Pilar Just. Just ha apuntat que la candidatura ha d'explicar millor que "nosaltres som un mosaic de moltes coses, de molts béns que, quan s'ajunten totes les peces del mosaic, fan que tinguem aquest valor universal excepcional que qualsevol bé ha de tenir per ser declarat patrimoni per la UNESCO".

D'aquí a sis mesos presentaran el projecte modificat i aleshores si que l'estat haurà de decidir si, a banda de la candidatura del Risco Caído de Gran Canaria, també presenten la del Priorat. "Llavors la UNESCO té tot el 2018 per valorar si tot el que hem expressat al nostre document de valors i al nostre pla de gestió, és així, ho veuen conforme i si hem de ser acceptats o no el 2019", ha resumit el president del Consell Comarcal.

En el cas de no convèncer al consell, el Priorat té clar que tornarà a presentar el seu projecte l'any vinent.

Paraules clau:

Notícies relacionades