Back to top

La comunitat musulmana s'acomiada del Ramadà

Avui s'ha posat el punt final al mes del Ramadà, un dels cinc pilars de l'islam. La comunitat musulmana de Cambrils i voltants ha acomiadat 29 dies de dejú i espiritualitat amb un acte obert a tothom, en què s'ha llegit una oració sagrada de l'Alcorà i s'han degustat pastes i te.
La comunitat musulmana s'acomiada del Ramadà amb una gran festa

Abans d'entrar a la mesquita, els fidels es descalcen. Estan a punt de participar en l'Eid-Al Fitr, o el que és el mateix, en la festa de final de dejú del Ramadà. Al centre de culte de Cambrils, avui no hi cap una agulla. Molts dels assistents viuen al municipi, però d'altres han vingut de poblacions veïnes. Homes i dones, per separat, han escoltat l'oració sagrada de l'Alcorà enmig d'un ambient solemne. Així, es posa el punt final al Ramadà, que enguany ha tingut una durada de 29 dies. El dejú, més enllà de la part física, també treballa una part espiritual, tal com assenyala Mohammed Ouadi, l'imam de Cambrils.

D'altra banda, la durada del Ramadà és determinada pel calendari àrab, que es basa en la lluna. Per això, en ocasions s'allarga fins a trenta dies. Aquest acte constitueix un dels cinc pilars de l'islam, malgrat que no tothom està obligat a seguir-lo; és el cas dels malalts, embarassades, dones que estan en període de lactància, persones amb diabetis, menors d'edat i ancians.

A l'acabar l'acte, abraçades i felicitacions entre tots els presents, acompanyades per te i pastes dolces. Aquesta és una jornada de celebració entre els membres de la comunitat, que reforcen el sentiment de pertinença a un col·lectiu que aposta per seguir practicant les seves creences sense tancar la porta a la integració a la societat que els acull. Després dels atemptats del mes d'agost de l'any passat, la comunitat va haver d'enfrontar-se a un repte enorme, que segons el seu imam, s'ha superat amb escreix. Ouadi apunta que la clau va ser que la comunitat va estar a l'altura i va col·laborar en tot moment amb les administracions i cossos de seguretat per rebaixar possibles tensions.

Una petita representació del consistori local ha participat en aquest acte, amb la voluntat d'emfatitzar i valorar la diversitat cultural i religiosa que hi ha al municipi.

Els selfies no han faltat en una jornada com avui, de reflexió entre creients i d'acostament entre els que no ho són. La següent gran cita que acollirà la mesquita de Cambrils serà la festa del xai, que se celebrarà aquest estiu.

Paraules clau:

Notícies relacionades