Back to top

La Coronació del Senyor, acte sacramental únic i singular

Diumenge de Resurrecció és un dia especial per als feligresos que acudeixen al temple de la Puríssima Sang. Després del Dissabte Sant, en què els fidels veneren i acompanyen la Mare de Déu de la Soledat, diumenge celebren la missa i la funció de la Coronació del Senyor, un acte sacramental que té prop de 500 anys d'història.
crist rei resurrecció

Vestides de blanc, en senyal de puresa, divuit nenes entren en comitiva al temple de la Reial Congregació de la Puríssima Sang. Són les protagonistes de la funció de la Coronació del Senyor que se celebra després de la missa. El clavari de la Reial Congregació de la Puríssima Sang, Vicenç Xavier Just, explica que "en els seus orígens ho feien les noies que s'anaven a casar, ja que la Sang els donava un dot i les convidava a participar en la Coronació. Ara ho fan les nenes que estan a l'edat de la Primera Comunió".

La funció de la Coronació comença quan cinc nenes se situen a l'altar i preparen el cos de Jesús, enguany l'encarregada de Coronar ha estat Ona Gilabert.

Després arriba el moment més àlgid. El solemne cant de l'Al·leluia, dóna pas a la Coronació del Senyor com a Rei. És un acte únic que compta amb gairebé 500 anys d'història. Davant aquest fet singular, des de la Sang ja han demanat un reconeixement Patrimonial al departament de Cultura de la Generalitat. De moment ha estat inventariat com a Patrimoni, el segon i tercer pas serien la catalogació i el reconeixement. El clavari afirma que "només es té constància que es faci aquí a Reus".

El dia abans, al mateix temple de la Puríssima Sang, es va celebrar l'ofrena de flors blanques a la Mare de Déu de la Soledat i la vetlla d'acompanyament, una vetlla de pregària que també va comptar amb la música i cants de l'Escolania i la Capella de Cantors del Sant Crist de la Sang.

Notícies relacionades