Back to top

La Coronació del Senyor, representació única de la immortalitat de Crist

Reus ha donat per acabada la celebració de la Setmana Santa amb la missa del Diumenge de Resurrecció i la Coronació del Senyor al temple de la Puríssima Sang. L'acte, que compta amb 500 anys d'història i representa la immortalitat de Crist, està en tràmits per ser declarat d'Interès Nacional per la Generalitat.
La Coronació del Senyor, representació única de la immortalitat de Crist

És Diumenge de Resurrecció i les parets de la Sala Noble de la Puríssima Sang de Reus traspuen nervis però, sobretot, molta il·lusió. Una quinzena de nenes en edat de fer la Primera Comunió i vestides amb el color de la puresa es preparen per a la funció de la Coronació del Senyor, que se celebrarà després de la missa. Es tracta d'un dels actes més antics de Setmana Santa i només es té constància que es faci a Reus.

Davant aquesta singularitat, la Reial Congregació de la Puríssima Sang ha demanat un reconeixement Patrimonial al departament de Cultura de la Generalitat, que de moment l'ha inventariat i catalogat a l'espera que decideixi quin tipus de distinció se li atorga. "Es va demanar un reconeixement, que podria ser del mateix tipus de les Tres Gràcies. Tot i això, des del departament de Cultura ja ens van dir que aquest procés podria trigar encara uns anys perquè tenen molta feina a fer", explica Xavier Just, clavari de la Reial Congregació Puríssima Sang

Arriba el moment culminant de l’acte. Sota el fresc de l'absis, que representa el mateix moment de la Coronació, cinc nenes se situen a l’altar i preparen el cos de Crist per purificar-lo: el netegen, l’ungeixen amb perfums i li posen pètals de flors a les mans i als peus. "Quan la meva cosina ho va fer, ho veig veure molt divertit. Enguany ho faig jo i espero que surti bé", confessava la Cristina Carrión poc abans que comencés l'eucaristia.

I així ha estat. Després que l’escolania de la Capella de la Congregació entonés el solemne Al·leluia, la Cristina ha coronat Jesús de Natzaret com a Rei, símbol de la seva victòria contra la mort. Tot i ser un acte desconegut per a molts reusencs, els orígens d'aquesta representació es remunten al 1565. En aquella època, les que coronaven Jesucrist eren les noies de la ciutat que s’anaven a casar a les quals la Sang pagava el dot.

Paraules clau:

Notícies relacionades