Back to top

La Creu Blanca millora la vista de 12 noies de Guatemala

La Creu Blanca òptiques en el marc del projecte La Creu Blanca Solidària està col·laborant amb l’Associació Huehueteca Ixmucané de Huehuetenango a Guatemala, entregant 12
ulleres graduades per ajudar al desenvolupament educatiu de 12 noies, entre altres accions.
La Carmen

En representació de La Creu Blanca, Júlia Nebot es va desplaçar a finals de març a Huehuetenango (Guatemala) per col·laborar, in situ amb Ixmucané. La finalitat d’aquesta acció és ajudar amb el reforç educatiu de les noies que es troben internes a la Residència Ixmucané i fer-los l’entrega d’ulleres graduades.

Ixumucané és una associació nascuda a Reus fa gairebé 20 anys i treballa al costat de les dones indígenes del Departament de Huehuetenango, al nord-oest del país. Des dels seus inicis Ixmucané ha mantingut el seu objectiu, donar suport al desenvolupament integral de les dones de les àrees rurals que es troben en situació de vulnerabilitat, contribuint d’aquesta manera al seu desenvolupament personal, social i econòmic. L’associació treballa per facilitar l’accés a l’educació a les noies que per diverses situacions no han pogut iniciar o finalitzar els seus estudis acadèmics, tant bàsics com superiors.

El Dr. Carlos R. Solorzano, oftalmòleg resident a Huehuetenango va fer revisions oftalmològiques a totes les noies de la residència que presentaven molèsties visuals. A partir dels diagnòstics que el doctor va enviar juntament amb fotografies de cada una d’elles amb les ulleres que inicialment se’ls van enviar, l’equip de La Creu Blanca va poder estudiar la seva morfologia, i va preparar totes les ulleres graduades que s’han entregat a cadascuna de les noies d’Ixmucané. 

El cas de la Carmen

Altrament, després del vincle creat entre La Creu Blanca i el Dr. Solorzano, va arribar a La Creu Blanca el cas particular d’una pacient del Doctor, la Carmen una nena de només 6 anys amb 6 diòptries de miopia. La petita prové d’una comunitat propera a Huehuetenango, i tot i la seva elevada graduació, mai ha pogut utilitzar ulleres graduades. A causa de la seva alta miopia la Carmen no podia veure de manera nítida més enllà d’un pam, a partir d’aquesta distància de manera molt borrosa podia diferenciar colors però no formes ni cares. Des de La Creu Blanca se li han facilitat dues ulleres graduades, unes d’elles amb clip solar, d’aquesta manera la petita podrà fer vida normal i desenvolupar-se al mateix ritme que la resta d’infants de la seva edat.