Back to top

La crisi empeny més joves al camp

ELIZABETH LÓPEZ

Ells són Joan M. Vilalta, pare i fill. El seu vincle ara no és només familiar sinó també laboral. Joan M. fill és recent llicenciat en enginyeria tècnica industrial i ha decidit canviar de sector. El difícil context econòmic i la seva afinitat amb el món agrari l’han fet decantar-se per continuar treballant les terres del seu pare però donant-los un valor afegit.

Les intencions del Joan Maria no són un fet aïllat, segons Unió de Pagesos els joves que decideixen incorporar-se al camp ja parteixen d’aquesta base: diferenciar el seu producte. En aquest ,sentit també ha crescut el nombre d’hectàrees cultivables.

El relleu generacional, en canvi, sí és un fet excepcional tot i que amb la crisi ha anat en augment perquè és un sector refugi. Malgrat això, des del 2010 s’han incorporat a les comarques de Tarragona un 5% de joves amb edats compreses entre els 20 i els 30 anys. En canvi, en els útlims 4 anys s’han jubilat un 27% dels pagesos, una tendència que continua a l’alça.

El dèficit del sector agrari a les comarques de Tarragona és cada vegada més important, tot i així els pagesos no creuen que el futur del sector estigui en perill sinó que està en procés de transformació.

El Departament d’Agricultura atorga ajudes d’entre 12 i 16 mil euros per a impulsar els projectes dels joves al camp. Tot i així, els pagesos no ho consideren suficient i continuaran lluitant perquè el relleu generacional es faci amb el màxim de garanties i continuar potenciant al territori el sector agroalimentari.