Back to top

La cultura nipona envaeix La Palma de Reus

Des de fa nou anys l'associació de cultura nipona Amakuni organitza a Reus la Fira Hikari, una fira inspirada en els festivals d'estiu japonesos. L'esdeveniment busca difondre la cultura més tradicional, fugint d'estereotips, i mostrant una gran varietat de productes autòctons. Xerrades i exhibicions han complementat la fira.
quimonos

Quimonos, sushi, ikebana, judo... tot el que està relacionat amb l'art, la gastronomia, l'oci o la cultura japonesa més tradicional s'ha pogut veure i viure aquest dissabte a la Palma de Reus. Al llarg de 24 estands, els visitants han pogut fer tallers especialitzats, conèixer i tastar la gastronomia nipona o adquirir productes procedents directament del Japó. La Laura Maraver, especialista en quimonos, ens explica que "totes les peces que tenim són importades del Japó", i que n'hi ha de preus molt diferents, segons si són noves o de segona mà. L'Ester Mónico, que té un establiment especialitzat en alimentació japonesa, diu que "nosaltres comprem els productes a Barcelona, però tot bé del Japó, Xina o Tailàndia".

Però també s'hi han pogut practicar jocs tradicionals, com els escacs japonesos o el joc d'atrapar peixos, típic de les fires nipones. "És un joc d'habilitat", explica Agustí Sevilla, de l'associació Amakuni. Es basa en un estri de "paper d'arròs que amb el contacte amb l'aigua es desfà més o menys ràpid", afegeix Sevilla. L'Eduard Brufau, de l'associació Shogi Espanyol, explica que "a l'estand ensenyem a jugar el shogi, que són escacs japonesos, i l'objectiu és el mateix que els escacs occidentals, matar al rei. La diferència primordial és que, les peces un cop mortes, reviuen i es poden tornar a reintroduir en el joc a qualsevol moment de la partida".

Entre els assistents a la fira, el cònsol japonès; i dos personatges molt coneguts pels reusencs que no s'han volgut perdre l'esdeveniment: els gegants japonesos.

Notícies relacionades