Back to top

La Diputació vol que Camp i Ebre gestionin competències de la Generalitat

Es tracta dels àmbits d'innovació i competitivitat. S'emmirallen en regions europees equiparables en demografia i potencial econòmic. Afirmen que el Govern ho veu amb bons ulls i que se li transmetrà a partir de l'estiu.
Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona, durant l'esmorzar

El Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre tenen la capacitat necessària per prendre decisions que, hores d'ara, corresponen a la Generalitat de Catalunya. Aquesta és la premissa amb què treballa la Diputació de Tarragona a través de l'aliança del coneixement amb la URV. A partir de l'estiu d'aquest 2018 es demanarà al govern català que transfereixi competències en innovació i competitivitat a l'àmbit regional. Per fer-ho s'emmirallen en regions europees que ja tenen aquest estatus i que compten, com també podria fer-ho la demarcació de Tarragona, apunta Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona, amb una Agència per al Desenvolupament. Equipara, de fet, Catalunya a alguns estats europeus i, en proporció, el Camp i l'Ebre a algunes regions d'aquests estats.

'La universitat, la Diputació i les 10 localitats de més de 20.000 habitants, i en presència del Govern de Catalunya, estem avançant en un model de definició d'una regió que vulgui prendre les seves decisions en dos camps, innovació i competitivitat'.

Poblet rebla que 'necessitem poder desenvolupar el mateix que fa Cantàbria, que defineix les seves polítiques d'innovació i competitivitat, perquè pesa més la demarcació de Tarragona que Cantàbria, o la Rioja, o Navarra'.

Poblet ho ha anunciat en un esmorzar amb la premsa que ha servit, per una banda, per posar sobre la taula què té entre mans la Diputació aquest 2018. En aquest capítol hi figuren els Jocs del Mediterrani i el possible pagament per part de la institució del que resta per costejar el Palau d'Esports. Hi figuren, també, els centres d'educació especial i els conservatoris de música i escoles d'art com a recursos bàsics per a la institució.

Per altra banda, Poblet també ha tret pit del llegat dels 10 anys de presidència que duu a l'esquena des de finals del 2017 basant-se, principalment, en la contenció econòmica. 'El 2007 consumia, de la massa econòmica general, un 60 % se l'enduia la pròpia institució; ara enfora surt el 60 % i la casa consumeix el 40 %'.

L'escenari de la trobada ha estat la Tàrraco Arena Plaça, un espai que també ha posat com exemple de dinamització econòmica de tota una zona. Una dinamització que, apunta, viurà la demarcació si s'aconsegueix la transferència de competències que el mateix govern de la Generalitat, assegura poblet, veu amb bons ulls.