Back to top

La fi del joc de trons reusenc

A menys de 48 hores del ple de constitució de l'Ajuntament de Reus, la ciutat continua sense tenir clar qui governarà els pròxims quatre anys i amb quina fórmula. Les darreres reunions per conformar un pacte d'esquerres a la ciutat no han prosperat i tot apunta que l'alternativa podria quedar estroncada aquesta nit.
Noemí Llauradó

La CUP i el PSC estan plenament disposats a sumar amb Esquerra per governar la ciutat durant els propers quatre anys. Les tres formacions han convocat aquest vespre assemblees internes per debatre amb la militància les opcions que hi ha sobre la taula. Els escenaris són tots oberts.

Però el temps s'esgota i Esquerra continua sense fer cap pas. El procés i la conjuntura nacional s'han convertit en una cotilla per la candidata Noemí Llauradó, que veu com les estratègies supramunicipals podrien frenar-li l'accés a l'alcaldia. Només així s'entén el silenci que ha mantingut el partit en les darreres setmanes. Secretisme en unes negociacions amb PSC i la CUP que esperen que els republicans confirmin el que han estat dient des del 26 de maig: Llauradó vol ser alcaldessa.

El futur de Reus, pendent de Barcelona

Avui, però, la candidata és a Barcelona per rebre les instruccions de la direcció del seu partit, i després de l'assemblea d'aquest vespre ha convocat una roda de premsa per donar, per fi, les explicacions oportunes. Si bé és cert que el missatge d'aquest vespre podria ser que tira endavant l'alternativa d'esquerres, la resta de formacions donen per perduda la opció. Més després que ahir no s'arribés a cap acord, i quan dissabte, només d'aquí dos dies, es constitueix un Ajuntament on tot apunta que Pellicer revalidarà l'alcaldia, de nou, només amb el suport d'ARA Reus.

El que podria explicar avui Llauradó és el perquè fa un pas al costat. Aquest matí Junts per Reus s'ha reunit amb el PSC, que també manté els escenaris oberts i avui els compartirà amb la seva militància. Els socialistes són els únics que han anat a les reunions de pacte amb una proposta de govern sobre la taula, amb la suma dels programes electorals dels tres partits d'esquerres. Una iniciativa que no els hi pertocava, però que veient que ningú ho plantejava, s'han aventurat a liderar.

De fet, un dels grans problemes d'aquestes setmanes postelectorals, és que no hi ha hagut lideratge. Pellicer es manté ferm en la seva proposta inicial, a l'espera que ningú sumi en contra seva; Esquerra vol tenir l'alcaldia, però en cap cas ha plantejat candidatura sòlida i decidida; i la CUP ha virat el seu posicionament en fins a tres ocasions. Panorama obert, sense tancar encara cap porta, però amb una evidència sobre la taula: Pellicer té tots els números per tornar a ser alcalde per tercer mandat consecutiu.