Back to top

La fibra òptica: un horitzó d'oportunitats per als pobles petits

Després que la Generalitat hagi apostat per connectar amb fibra òptica pública les capitals de comarca abans del 2021, la Diputació impulsarà el desplegament d'aquesta arreu de la demarcació a través de la xarxa viària provincial

Els mesos de confinament han evidenciat una necessitat que feia temps que es preveia: la garantia d'una connexió a internet estable. Ja sigui per seguir els estudis, fer teletreball o impulsar un negoci, la solució per tenir una connectivitat garantida passa per la instal·lació de fibra òptica. Comparada amb la resta d'alternatives, aquesta opció assegura el senyal i permet enviar moltes més dades a una major velocitat.

Aquestes condicions guanyen valor afegit als municipis rurals, on la connectivitat no sempre està coberta i la seva geografia no és atractiva per a les infraestructures de fibra òptica. Al Baix Camp, una tercera part de les localitats es troben en aquesta situació i, al Priorat, encara s'incrementa més la desigualtat territorial. El president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud, apunta que cal fer un esprint per part de les administracions per garantir la fibra als municipis de muntanya.

L'objectiu del govern català és que abans del 2023 tots els municipis de més de 50 habitants disposin d'aquest servei. La Generalitat ja haurà connectat totes les capitals comarcals a finals d'any i per la seva banda, la Diputació de Tarragona reforçarà el projecte del govern autonòmic. Ho vol fer desplegant la fibra òptica pública a través de la xarxa viària pròpia de la demarcació.

Un projecte recollit al Pla de Mandat de la Diputació

Noemí Llauradó, la presidenta de l'ens provincial, destaca que aquest projecte de la Diputació reduiria la despesa dels municipis a l'hora de prestar aquest servei, ja que el cost principal és el de desplegar la infraestructura. Ja es treballa sobre un calendari i des de l'administració, ja calculen que la despesa rondarà els 6 milions d'euros. Llauradó apunta: "També estem mobilitzant noves fonts de recursos, com per exemple els europeus". 

Tot plegat, per complir una de les línies de treball del Pla d'Acció Municipal (PAM) de la Diputació com és la transformació digital, una via per evitar el despoblament del territori. Llauradó remarca que una de les causes del despoblament rural és que els habitants no poden accedir als mateixos serveis que la resta. 

La fibra òptica, en definitiva, es planteja, per molts responsables polítics com un nou dret social; un horitzó d'oportunitats per a l'equilibri territorial i el desenvolupament tecnològic. 

Paraules clau:

Notícies relacionades