Back to top

La figura de Sant Jordi també és protagonista fora de Catalunya

Celebrant la setmana de Sant Jordi des de casa, aprofitem per descobrir curiositats sobre Sant Jordi i el drac que també apareixen a altres festes fora de Catalunya. El Jordi Bertran, expert en cultura popular ens en va explicar més detalls al Va com Va.
santjordi portugal

Sant Jordi és un sant amb molts patronatges, a Anglaterra Sant Jordi és patró de tradició medieval. A la localitat de Norwich s'ha mantingut la tradició on el drac és el protagonista.

Norwich

dragon

Norwich era considerada durant l'època medieval la segona ciutat després de Londres. És una festa que es celebra al juny; el drac encapçala un seguici amb autoritats civils i religioses.

En aquesta localitat cada cert temps s'organitzen festivals al voltant de la figura del drac. 


Monçao

coca

A Portugal, a Monçao es celebra per Corpus una batalla amb Sant Jordi i el drac. És una batalla molt divertida amb un drac que li diuen la "coca", un personatge que prové d'una llegenda. A Monçao la "coca" es baralla amb el cavaller Sant Jordi que apareix amb un cavall i "pica" a la coca; es tracta de col·locar la llança a la boca.

És una tradició que es manté per Corpus; un dels cicles festius que van agrupar les representacions de teatre popular.


Alcoi

alcoi

Alcoi és la capital dels Moros i Cristians, i en una d'aquestes batalles Sant Jordiet és l'aliat dels cristians que va contra els moros.

Aquesta figura té un paper destacat perquè apareix llençant un tipus de fletxes als espectadors i també apareix al final de la batalla celebrant el triomf cristià amb un espectacle pirotècnic impressionant.

Per tant, Sant Jordiet és el protagonista del final de l'eix central de la festa. En altres moments, Sant Jordiet protagonitza el seu acte de nomenament i també, apareix passejant pel carrer tirant fletxes simbòliques als espectadors.

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades