Back to top

La gestió de la brossa, l'educació i les taxes municipals, els debats del ple

Després que el govern tanqués la porta a internalitzar el servei de brossa, els cupaires volen que sigui la ciutadania qui es posicioni a través d'un referèndum. El model educatiu també es debatrà, i és que el PSC considera que cal repensar-lo per acabar amb les desigualtats entre centres educatius. També es decidirà el futur d'algunes taxes municipals. Ciutadans, per exemple, vol que l'Ajuntament es prepari per retornar el que hagi cobrat de les plusvàlues que, ara, el sistema judicial ha posat en entredit. El Partit Popular, per la seva banda, vol que l'IBI que es començarà a cobrar de l'AP7 serveixi per obrir ajuts a l'escolarització.
Imatge d'arxiu del plenari municipal

El govern municipal va encarregar l'informe al qual s'havia compromès sobre la municipalització de la brossa, un informe que preveia un estalvi d'entre 200.000 euros i fins a més d'un milió. Un cop fet aquest document, el govern va al·legar que l'estalvi no era prou clar i que l'àmbit de la gestió de la brossa és massa complex, i va tancar la porta a poder-la municipalitzar. La CUP, però, no en té prou, i demanarà, a través d'una moció al plenari municipal, que es faci un referèndum perquè la ciutadania pugui dir-hi la seva. Si la proposta prosperés tal i com està redactada, la consulta s'hauria de fer durant els següents 4 mesos, amb 15 dies per fer campanya i plantejant una resposta binària.

Aquest no serà, però, l'únic debat que, a priori, pot protagonitzar el ple d'aquest dijous. El model escolar de Reus també es posarà sobre la taula, en aquest cas, de la mà del Partit Socialista, que vol, per una banda, que s'utilitzin els recursos necessaris perquè tots els centres educatius de Reus s'incloguin a la xarxa d'escoles innovadores l'any 2020. Amb la mateixa mentalitat, la de reduir les desigualtats entre escoles, els socialistes també volen replantejar el model de zonificació per corregir, diuen, 'els desequilibris relacionats amb el procés d'admissió d'alumnes'.

El futur d'algunes taxes municipals tampoc s'escaparà de la discussió. Per una banda, les plusvàlues. Una sentència judicial recent obre la porta a recuperar el que s'hagi pagat per aquest concepte si l'immoble ha perdut valor. Ciutadans vol que l'Ajuntament es prepari per, previsiblement, acabar retornant aquest import. Per últim, el Partit Popular vol reclamar que l'IBI que l'Ajuntament començarà a cobrar per l'AP7 al seu pas pel terme municipal es destini a ajuts a l'escolarització. Fins l'any passat, les concessionàries d'autopistes estaven exemptes del 95 % d'aquest impost, una taxa que, en el cas de Reus i segons els populars, podria suposar més de 120.000 euros.