Back to top

La història de Puig i Cadafalch, plena de referències vigents

En el marc del cicle de teatre alternatiu, la Sala Santa Llúcia ha acollit la representació de "Puig i Cadafalch, un Croquis", una obra de Marc Rosich, interpretada per l'actor Sergi Mateu. Els textos narren la història d'un arquitecte i polític que va tenir un fort compromís en la defensa de la cultura catalana.
sergi mateu

La història es repeteix. Així es reflecteix en l'obra "Puig i Cadafalch, un Croquis", que de mans de l'actor Sergi Mateu, dibuixa la vida i la personalitat d'una de les persones rellevants de la història del nostre país. L'arquitecte va viure uns anys convulsos, compresos entre finals del segle XIX i fins a mitjans del segle XX. De fet, sensacions i pensaments que es reprodueixen en l'obra, es poden emmirallar perfectament amb la situació que estem vivint avui en dia, tant a nivell de repressió com en l'àmbit polític.

Tal com diu Mateu, "en els moments tan complicats, tan difícils pels que està passant el nostre país, penso que els artistes tenim un deure, cadascú des del seu lloc, a aportar la seva part en provocar una reflexió en el públic, no?, i penso que aquest espectacle, doncs, provoca aquesta reflexió". Entre el públic, la Maria Juncosa, que opina que l'obra és molt maca, però trista a la vegada, "perquè és el mateix que estem vivint ara, en una altra època, d'una altra manera, però és el mateix". Una altra espectadora, Margarita Jardí, afirma que "sembla que estigui escrita avui, per representar-la avui mateix, tot i que l'obra està feta d'un personatge que va viure cent anys enrera".

El format de l'obra és de monòleg dramàtic, i s'ha construït a partir de fragments de les memòries de Puig i Cadafalch i d'una selecció dels seus discursos més famosos. "Per això es diu un croquis, l'espectacle", afegeix Mateu, "perquè és com un esbós de diferents pinzellades de la seva vida, fins que mor".

El muntatge es va estrenar ara fa sis mesos per commemorar els 150 anys del seu naixement i els 100 anys com a president de la Mancomunitat de Catalunya.

Notícies relacionades