Back to top

La llet materna, l'or blanc pels nens prematurs

Avui se celebra el Dia Mundial de la Donació de Llet Materna, una jornada que pretén promocionar i sensibilitzar envers la necessitat de donar llet a nens prematurs o nounats. Al conjunt de la província de Tarragona, 315 infants s'han beneficiat d'aquest banc gràcies a una setantena de donants
Germans de llet

23 nadons s'han convertit en germans de llet a Reus en els darrers dos anys. Es tracta de nens prematurs o nounats que necessiten llet materna per assegurar la seva correcta alimentació. A Tarragona i Terres de l'Ebre, actualment hi ha 76 mares donants i 90 infants receptors. Són dades que el Banc de Llet ha fet públiques amb motiu del Dia Mundial de la Donació de Llet Materna. Per ser donant de llet, només cal tenir bona salut, tenir uns hàbits de vida saludables, estar alletant al propi nadó i finalment tenir llet suficient. A partir d'aquí, el Banc de Llet s'encarrega de la resta, tal com explica Aintzane Vegas, la donant més activa del Camp de Tarragona: "Després de les analítiques pertinents, t'ofereixen gratuïtament el tirallet i els primers pots. Quan ja els tens plens, truques i te'ls venen a buscar. Quan se t'acaba la llet o vols deixar de participar, avises i ja està. No et posen cap tipus de problema".

En el cas de nens prematurs, la llet materna es converteix en un aliment que ajuda a aquells infants que tenen un pes d'entre 800 grams i un quilo i mig i que pateixen risc de patologies digestives o intestinals, dèficit immunitari o una salut precària. Així ho assenyala la pediatra Julia Arroyo, qui puntualitza que en casos de nens prematurs, la llet materna és doblement beneficiosa ja que és més fàcil de digerir.

D'altra banda, la figura de la donant no és permanent, ja que les mares només poden ser-ho durant un període breu. És per aquest motiu que es fa una crida a noves dones ja que és una necessitat contínua. Des de la seva fundació, el Banc de Llet Materna ha comptat amb més de 2.500 mares donants que han ajudat a més de 2.000 nens i nenes. L'any passat, a tot Catalunya es van recollir 1.106 litres de llet, mentre que en el primer trimestre d'enguany ja en sumen 295 litres que s'han distribuït entre 120 nadons.