Back to top

La MAT tarragonina no abastiria el territori, sinó que només serviria per donar sortida a l'energia

Fa poc més d’un mes que, des de la plataforma ecologista i de defensa del territori Xarxa Sud i Esquerra Independentista del Camp, es va presentar la campanya ‘No a la MAT’. Una línia de Molt Alta Tensió que afectaria 5 comarques i 17 municipis de la demarcació de Tarragona. Nosaltres hem volgut conèixer més a fons aquest avantprojecte i les seves afectacions sobre el nostre territori.

Ens trobem a l’Aleixar, un dels 17 municipis pels quals, segons l’avantprojecte de Red Eléctrica Española, passaria una línia de Molt Alta Tensió de 400MIL volts de potència. Una infraestructura que, segons el traçat actual, s’instal·laria en aquesta zona rural i agrícola de la localitat, on ja hi ha una línia de 200MIL volts.

Les poques informacions de què es disposa apunten que aquesta línia, projectada des d’Escatrón fins a la Secuita, serviria per donar sortida a l’energia eòlica existent i prevista a la zona. I és que la demarcació de Tarragona genera el 70% de l’energia elèctrica de Catalunya i en consumeix només el 13%.

La línia tindria 100 quilòmetres de recorregut, i entraria al territori català per la Terra Alta. A partir d’aquí passaria per la Ribera d’Ebre, el Priorat, el Baix Camp i el Tarragonès. Pel que fa a les torres superarien els 50 metres d’alçada. De l’evolució del projecte però, se’n sap ben poca cosa.

De moment, un grup d’alcaldes del Priorat han acordat un manifest contra la MAT pel greu impacte que causaria sobre el paisatge de la zona. Des de Xarxa Sud, que ja compta amb un gran nombre de suports, continuen fent difusió del projecte i esperen el posicionament de més agents del territori.