Back to top

La mobilitat, causa d'abandonament acadèmic a la URV

Un de cada 10 estudiants que abandonen els seus estudis universitaris a la URV ho fan per culpa de les mancances en transport públic. La rectora Maria José Figueras reclama accions immediates als polítics.
Maria José Figueras, rectora de la URV

La mobilitat s'ha convertit en un dels factors que més incideixen en l'abandonament dels estudis per part dels alumnes de la URV. Segons la rectora, el 10% de la gent que deix d'estudiar a la Universitat Rovira i Virgili, ho fa per culpa de la mala mobilitat existent al territori.

Parlem de la manca de connexions en transport públic, d'horaris, de desplaçaments excessivament llargs i fins i tot del preu dels bitllets o la comoditat de les parades i estacions. Un factor clau en una universitat dispersada per tot el territori i que compta amb un públic objectiu que, de la mateixa manera, també viu de forma dispersa. 

Per tot Maria José Figueras, rectora de la URV, reclama un pla de xoc a la classe política. Admet que ja s'està treballant des de l'Autoritat del Transport Metropolità per millorar els horaris de la xarxa de trens i autobusos però insisteix que encara hi ha carències importants. Només així s'expliquen les dades recollides en els darrers informes de la URV. 

Un 17% d'abandonament a la URV

Segons Figueras, un 17% dels estudiants de la URV abandonen els estudis abans d'acabar-los. A més del 10% que ho fan per qüestions vinculades a la mobilitat, un altre 10% ho fa perquè no aconsegueix aprovar els 12 crèdits mínims que s'exigeixen per continuar cursant la carrera. 

La rectora també explica que un 30% abandonen els seus estudis perquè consideren que s'han equivocat de grau, però que no abandonen la universitat. El que fan, és reubicar-se en un altre estudi. 

19 beques de la Fundació Repsol i el Consell Social de la URV

Figueras va fer aquestes declaracions abans de l'acte de lliurament de cinc beques a joves estudiants amb un currículum impecable i amb problemes econòmics a casa per poder pagar-se els estudis. Les beques les va lliurar la Fundació Repsol i el Consell Social de la URV. A més de les cinc noves d'enguany, també se n'han renovat 14 més atorgades en anys anteriors.